En Sıcak Konular

Hedef Suriye’de PKK devleti kurmak

19 Temmuz 2013 09:04 tsi
Hedef Suriye’de PKK devleti kurmak Uzmanlar, Suriye’de yaşanan gelişmeleri ve Karayılan’ın açıklamalarını değerlendirdi.

PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD, bugün özerklik ilanı yapmaya hazırlanırken terör örgütünün askeri kanat sorumlusu Murat Karayılan, çözüm sürecinde yaşanabilecek tıkanmanın kendilerine iletilen mektupla son bulduğunu açıkladı.

Karayılan, çözüm süreciyle ilgili değerlendirmelerini Kuzey Irak ve Türkiye'deki teröristlere telsizle aktardı. Suriye'de yaşanan gelişmeleri ve Karayılan'ın açıklamalarını uzmanlar Bugün'e değerlendirdi. İşte o görüşler:

SESSİZLİK SÜREÇLE BAĞLANTILI

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr.Mehmet Akif Okur: PYD uzun zamandır Suriye'de özerklik kurulması için çalışma yürütüyor. Moskova'ya giden bir heyet, Cenevre'de masaya Kürtler'i temsilen oturacaklarının sözünü aldılar.

Uluslararası medyada PYD için propaganda yapıldı. ABD, PYD'yi  sorumlu muhatap alan bir açıklama yapmıştı. PYD, dünyanın dikkatini çekti. Şunu yapmak istiyor: ABD'nin, Suriye'ye baktığı zaman göreceği sorunlar, Nusra cephesi ve El Kaide bağlantılı gruplar.

Bu unsurlar karşısında PYD, 'Bizim de düşmanımız' imajı verdi. Esed askeri başarılar kazanıyor ama Suriye'nin bütününe hükmedecek kuvveti yok artık. Bu da PYD özerkliğine razı olmasını sağlayabilir. Esed düşmanını düşman bilen bir yapılanmayı desteklemeyi kabul etmiş olabilir.

Cemil Bayık, bu süreçte örgütü hazırladı ve sonra örgütün başına geçti. Türkiye'nin bu gelişmelere sessiz kalması süreçle bağlantılı. Öcalan'a PKK liderleri, 'gerilla çekilirse, etkisizleşir' demelerine, etkisizleşmez 'Suriye var' demiştir.

GÜNEYDOĞU'DA DEVLET YAPILANMASI

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Başkanı Dr.Atilla Sandıklı: PKK'nın uzantısı olarak görüyoruz. Kongre-Gel toplantısında alınan kararlar doğrultusunda, çalışmaların hızlandırılacağına dair kararlar alınmıştı. Belirlenen hedefler doğrultusunda adım adım istenen sonuca varıyor. Kuzey Irak'tan farklı olarak, PKK'nın tam denetimi altında bir bölge oluştu.

Türkiye'nin güneydoğusunda kendine özgü bir devlet yapılanması yönünde adımlar atılıyor. Bütün bu yapılanlara bakıldığında yapılanların belirli bir strateji ile yapıldığı görülüyor.

Barış, demokrasi gibi söylemler kullanırken, bölgenin kendi kontrollerinde olduğu telkinleri yapılıyor. Geçmiş dönemlerde de PKK kendisinin rahat hareket edebilmesi için çözüm ve barış söylemleri kullanıyordu. Ama izlenen yol tamamen KCK sözleşmesinde belirtilen maddelerdir.

 Kongre-Gel'in son toplantısında da özerklikle ilgili bir geri adım atılmayacağı açıklanmıştı. Irak'ta, Suriye'de oluştu. Türkiye'de gerçekleştirilmemişti.

TSK başarısı sayesinde, dolayısıyla bunu kıra dayalı devrimci hareketle sağlamaya çalışıyorlar. O yüzden PKK silahlı unsurları yurtdışına çekmiyor, kentsel alanda örgütleniyor ve toplum üzerindeki baskılar ile bölgedeki kontrolün kendilerine geçtiğiyle ilgili yoğun telkinde bulunuyor.

DÖRT PARÇALI KÜRDİSTAN KURULUYOR


Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akif Okur, çözüm sürecinin PKK'ya propaganda yapma ve kuvvetlenme fırsatı verdiğini belirtti. Okur şunları söyledi: "Dört parçalı Kürdistan'ın kurulmasına doğru gidiyor.

Eğer bu süreç terörü bitirme tasfiye etme süreci ise burnunuzun dibine devlet kurumasına izin vererek tasfiye edemezsiniz. Öcalan'ın daha önce devletle konuşmadığı veya konuşup da reddedilen şeyleri talep etmeye başladığı görülüyor.

Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük zaafı söylem stratejisi yok. Çatışmasızlık sürecinde bölge insanı devlete kazandırmak için bir söylem geliştirilmeliydi. PKK'nın stratejisi var, PKK ideolojisini tüm Türkiye'ye kabul ettirme peşinde, oluşturulmak istenen komisyonların içeriğine bakıldığında bunu istediği görülüyor.

Kendi ideolojik haklılığını komisyonlar ve tartışmalar aracılığıyla yayar. Devlet karakolun bölgede gerekli olduğunu vatandaşına anlatamayarak geri adım atacak ideolojik açıdan. 1 yıl önce Suriye'de yeni oluşuma izin vermeyiz dedi Başbakan. Şimdi bakın sesi çıkmıyor."

SURİYE'DEN SONRA TÜRKİYE'YE YÖNELECEK

Uluslararası Güvenlik ve Ortadoğu uzmanı Prof. Dr. Sedat Laçiner:
"Bir özerklik beklentisi var. Suriye'de Barzani modeliyle bir PKK devleti kurmak istiyorlar. Türkiye'den kaydırılan 1500 civarında silahlı gücü mevcut. PKK, İran ve Suriye ile anlaştı İran'a saldırmıyor. Suriye'ye yerleştikten sonra Türkiye'ye yönelmek istiyor.

PKK için nihai hedef devlet kurmaktır. PKK için süreç falan yoktur. PKK stratejik olarak bakıyor sürece. Öcalan için süreç hapishaneden çıkmak için olabilir. PKK silah bırakmamıştır ve dışarı çıkmış değildir. Bir devlet hedefi var. Ancak ve ancak silah ile ulaşabileceğini görüyor. Bu süreç bir sonraki aşama için güçlenmedir."


 

Bu haber 892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,151 µs