En Sıcak Konular

Blair, Batı'nın darbecilerle diyaloga geçmesini istedi

17 Temmuz 2013 23:17 tsi
Eski İngiltere Başbakanı ve şimdiki Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, Batı'nın Mısır'da darbe sonucu iktidara gelen hükümetle diyaloga girmesini istedi.

Batı'nın çıkarları gereği Mısır'ı kendi kaderine terk edemeyeceğini ve Mısır'da devlet düzeninin çökmesine müsaade edemeyeceğini savunan Tony Blair, Batı'nın yeni hükümetin işleri rayına koymasına yardımcı olarak seçimlere giden yolun da açılmasını sağlayabileceğini kaydetti.

1997 ile 2007 yılları arasında İngiltere başbakanlığını yapan, 2007 yılında da Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve RusyaWdan oluşan Ortadoğu DörtlüsüWnün özel temsilcisi olan Tony Blair, Alman Die Welt gazetesinde yayınlanan yazısında Mısır'daki darbeyi savunan görüşler ortaya koydu.. “Mısır'da ordu müdahale ederken önünde iki seçenek vardı: Ya müdahale, ya da kaos." diyen Tony Blair şöyle devam etti: “Eğer 17 milyon insan sokağa dökülüyorsa bu seçimin aynısı değildir. Ancak vatandaşların gücünün etkileyici bir şekilde sergilenmesinin bir ifadesidir. Mursi, Müslüman Kardeşler'in muhalefet hareketinden iktidar partisine dönüşümünü başaramadı."

Tony Blair, birçok Mısırlının Müslüman Kardeşler iktidarının günlük hayatı kendi inançlarına göre şekillendirmeye çalıştığına inandığını ve bundan rahatsızlık duyduğunu da savundu.

Aynı zamanda kendisinin demokrasinin güçlü bir taraftarı olduğunu da söyleyen Blair, “Ancak demokratik birt hükümet etkili bir yönetim garantisi anlamına gelmiyor. Bugün önümüzde bulunan mesele işe etkinlik meselesi. Eğer bu yoksa vatandaş sokağa dökülüyor, seçimleri beklemiyor. Hatta - Türkiye ve Brezilya örneklerinin de gösterdiği gibi – ülkeleri objektif kriterlere göre ilerleme sağlasa bile vatandaşlar sokağa dökülebiliyor." ifadelerini kullandı.

Tony Blair, Ortadoğu'da statüko alternatif olmadığı için Batı'nın bölgeye sırtını dönmesinin bugün için bir alternatif olmadığını belirterek Batı'nın Mısır'da yeni yönetimle açık bir diyaloga girmesini, ekonominin kötüye gitmesi gibi sorunların çözümünde yardımcı olması ve istikrarın sağlanmasını; bu şekilde seçimlere giden yolun açılmasına yardımcı olmasını istedi. Blair, Batı'nın hareket etmemesinin daha farklı sonuçlara yol açabileceği uyarısında da bulundu.

cihan


Bu haber 571 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,990 µs