En Sıcak Konular

Ethem Sarısülük davasında flaş gelişme

17 Temmuz 2013 18:17 tsi
Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru A.Ş. hakkındaki davanın, "yargılamanın durmasına" ve "gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine" karar verildi.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru A.Ş. hakkındaki davanın "izin alınmadan açıldığı" gerekçesiyle "durmasına" ve "gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine" karar verdi.

Kararda, Sarısülük'ün ölümüne neden olan polis memuru A.Ş. hakkında, "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

A.Ş. ile ilgili, 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümleri uyarınca, soruşturma iznine gerek bulunup bulunmadığı konusunda cumhuriyet savcısının görüşünün sorulduğu belirtilen kararda, savcının, "Ankara Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli sanığın yargılanabilmesi için 4483 sayılı yasa gereğince ilgili makamlardan izin alınması gerektiği" yönünde görüş bildirerek, yargılamanın durdurulması talebinde bulunduğu ifade edildi.

Kararda, 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun Ek. 9. maddesinin (A) bendine göre, "önleyici, caydırıcı, düzenleyici ve koruyucu kolluk hizmetlerine dair görevlerin ifası sırasında silah kullanmak zorunda kalan polis hakkında, cezai sorumluluğun tespiti bakımından Memurin Muhakematı Hakkında Kanuna göre işlem yapılacağı", (B) bendinde ise adliyeye ilişkin vazife ve işlerle ilgili bir hizmeti yerine getirirken silah kullanmak zorunda kalan polis hakkında hazırlık soruşturmasının genel hükümlere göre bizzat cumhuriyet savcılarınca yapılacağının belirtildiğine dikkati çekildi.

Polis Çevik Kuvvet Yönetmeliği'ne göre, Çevik Kuvvet'in kanuna uygun toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin düzenini ve güvenliğini sağlamak, kamu düzenini bozabilecek nitelikteki toplumsal hareketlerin meydana gelmesi muhtemel yerlerde önleyici tedbirleri almak, kanuna aykırı sokak ve meydan hareketlerini önlemek gibi görevleri bulunduğuna işaret edilen kararda, Çevik Kuvvet'in, bu durumlarda meydana gelen kanuna aykırı olayları gerekirse zor kullanarak etkisiz hale getirme görevinin de bulunduğu belirtildi.

Başsavcılığa gönderilmesi

İddianamede yer verilen olay tutanağında, İstanbul Gezi Parkı'nda meydana gelen olaylara destek vermek amacıyla yapılan eylemlerin 1 Haziran 2013'te de devam edeceği şeklinde bilgiler elde edildiğinden, gerekli "emniyet tedbirleri"nin alındığı ifade edilen kararda, şunlar kaydedildi:

 "Buna göre, suç tarihinde idari nitelikteki bir görev nedeniyle olay yerinde bulunan ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'nun 16. maddesi kapsamında silah kullanma yetkisine de haiz olan sanığın, idari görevi sebebiyle işlediği iddia olunan atılı suçtan yargılanmasının yapılabilmesi için 4483 sayılı kanun hükümlerine göre yetkili merci tarafından verilmiş soruşturma izni bulunması gerektiği halde, yargılama şartı olan bu izin alınmadan doğrudan soruşturma yapılarak kamu davası açıldığı anlaşıldığından, yargılama şartı gerçekleşmediği için kamu davasının durmasına karar verilmiştir."

Kararda, "gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine" hükmedildiği bildirildi.

aa

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,701 µs