En Sıcak Konular

"BAE Merkez Bankası'nın bilgi talebi, rutin uygulama"

16 Temmuz 2013 18:30 tsi
Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası'nın (CBUAE) bölgedeki bankalardan Türkiye pozisyonlarına ilişkin bilgi talebinin rutin bir uygulama olduğu bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası'nın (CBUAE)  bölgedeki bankalardan Türkiye pozisyonlarına ilişkin bilgi talebinin rutin bir uygulama olduğu bildirildi.

Son günlerde Türk finans piyasalarındaki gelişme ve beklentilere ilişkin negatif çıkarımlara yer verilen haberleri abonelerine servis eden uluslararası bir haber ajansının, BAE Merkez Bankası'nın yerel ticari bankalardan Türkiye'de finansal risklere ne ölçüde açık olduklarına ilişkin ayrıntılı bilgi isteği haberinin, rutin olduğu ortaya çıktı.

Aynı ajans, daha önce de kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'e dayandırarak Türkiye'deki hükümet karşıtı protestoların durumu karmaşıklaştırdığını ve potansiyel risk nedeniyle kur ve sepetin yükseldiğini iddia etmişti.

Mayıs ayında da AA'dan alıntıladığı S&P haberini abonelerine yanlış aktaran ajans, piyasalarda dalgalanmaya yol açmıştı.

Konuyla ilgili, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Abu Dabi Ulusal Bankası Grup Başekonomisti Giyas Gökkent, çeşitli zamanlarda Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası'nın, bankaların posizyonu hakkında ek bilgi talep ettiğini dile getirdi.

"Muhtemelen Türkiye'de para birimi değer kaybının ve bono/tahvil fiyatlarındaki düşüşün buradaki bankacılık sistemine etkisi oldu mu diye bakmak istiyorlar" diyen Gökkent, geçmişte bu taleplerin Amerikan türev ürünlerini ve Avrupa Birliği'nde faaliyet gösteren birimlere karşı olan pozisyonu kapsadığını da anımsattı.

 "Rutin uygulama"

Arap Ekonomisi Analisti Ahmed Mustafa ise bu uygulamanın CBUAE'nin kendi otoritesi altındaki bankaların daha yüksek risklere maruz kalmadığından emin olmak için her ülkeye yaptığı rutin bir prosedür olduğunu vurguladı.

Böylece, CBUAE'nin kayıp olması durumunda bu zararı telafi etmekle yükümlü olmayacacağına dikkati çeken Mustafa, "Bu rutin bir uygulamadır. Ne zamanki bir ekonominin para birimi döviz karşısında değer kaybeder veya başka önemli ekonomik göstergede değişikler meydana gelirse, alınan ihtiyati önlemle bankaların bu ekonomiden etkilenme oranlarının ne olacağı hakkında bilgi sağlanabilir" ifadelerini kullandı.  

Ahmed Mustafa, pek çok CBUAE'nin, özellikle Körfez ülkeleri gibi yüksek likiditeye sahip olan ülkelerin bu bilgiyi edinmeye çalışacağını belirterek, özellikle BAE bankalarının Sukuk ve Türkiye'deki diğer sermaye türev araçları ele alındığında, Türk Lirası üzerine yapılan bazı piyasa tahminlerini bunu tetiklemiş olabileceğini söyledi.

"Uygulama rutinse, haber maksatlıdır"

Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) Ekonomi ve Kalkınma Araştırmaları Merkezi Uzmanı Dr. Cemil Ertem de konuyla ilgili olarak şunları kaydetti:

"Bu eğer rutin bir uygulamaysa, yapılan haber oldukça maksatlıdır. Çünkü haberde CBUAE'nin kendi yerel bankalarına Türkiye ile yaptıkları yatırımlardan riski soruluyor. Bunu sanıyorum her Merkez Bankası rutin olarak yapar. Ancak haberde dikkat çeken bir başka detay daha var. Burada sukuk benzeri fonların Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) Türkiye'ye yönelik artacağı vurgulanıyor ve rutin uygulamayla sanki bu yatırımların özellikle sorgulanması yapılıyormuş gibi gösteriliyor. Zaten haberde çok açık olarak BAE'deki sukuk fonlarının Türkiye'ye kaymakta olduğu belirtiliyor ama rutin bir uygulamayı sanki bu fonların Türkiye'de yatırımlarının güvenli olup olmadığının merkez bankası tarafından sorgulanması gibi bir algı yaratılıyor."

Malezya'dan sonra Türkiye'nin yeni finansal yapılanmada öne çıkmaya başlamasının ciddi bir endişe kaynağı olduğunu aktaran Ertem, özellikle BAE gibi İslami sermayenin yoğun olduğu yerlerdeki fonları, yeniden Londra merkezli değerlendirmenin şu an Batı'nın en büyük hedefi olduğunu sözlerine ekledi.

Bilgi talebi haber oldu

Abonelerine, BAE Merkez Bankası'nın yerel ticari bankalardan Türkiye'de finansal risklere ne ölçüde açık olduklarına ilişkin bilgi istediğini haberleştirip servis eden ajansın haberinde, BAE bankalarının uluslararası standartlara göre yüzde 20'ye yakın sermaye yeterlilik oranlarının bulunduğu anımsatılarak, CBUAE'nin bilgi talep ettiği duyrulmuştu.

Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,684 µs