En Sıcak Konular

'Değişim İran-Suriye ittifakına işaret'

16 Temmuz 2013 09:58 tsi
'Değişim İran-Suriye ittifakına işaret' Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Kürt uzmanı üç bilim adamı, terör örgütü PKK'nın yönetim kadrosundaki değişimi değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Kürt uzmanı üç bilim adamı, terör örgütü PKK'nın yönetim kadrosundaki değişimi BBC Türkçe Servisi'ne yorumladı. Bugün Gazetesi'nin haberine göre; Missouri Devlet Üniversitesi'nden Doç. Dr. David Romano, örgütün kurucuları arasında yer alan Cemil Bayık'ın İran'da çok zaman geçirmesinin ve diğer Eş Başkan Bese Hozat'ın Alevi olmasının, PKK ile İran-Suriye ittifakı arasında bir yakınlaşmaya işaret sayılabileceğini söyledi.

HAZIR TUTUYOR

Romano, birçok örgütte olduğu gibi, PKK'nın politik ayarlamalar ile sahadaki kişilerin eylemleri arasında bağlantı kopukluğu ile karşılaşabildiğini anlattı. Amerikalı uzman, bu senaryoda, Murat Karayılan'ın silahları suskun ancak hazır tutarken; Cemil Bayık ve Bese Hozat'in, 'barış anlaşmasının' uygulanması için daha fazla zaman veren 'ihtarcı liderler' konumunda olduklarını söyledi.

ORDU YIĞINAK YAPTI

Doç. Dr. Romano, PKK'nın silahlı kanadı HPG'nin yakın vadede Kuzey Irak'taki Bölgesel Yönetim veya Türkiye ile ciddi çatışmalara girmesinin beklenmediğini belirtti. İran ordusunun Irak sınırına yaptığı yığınağın Kandil'de yapılan Kongra-Gel Genel Kurulu'nu etkilemeye yönelik olduğunu, Suriye'deki Kürtlerin pozisyonunu güçlendirmeye odaklanacağı tahmininde bulundu.

PKK HEDEFLERİNDEN VAZGEÇMEDİ

'Kürtler ve Devlet: Irak, Türkiye ve İran'da Ulusal Kimliğin Gelişmesi' başlıklı kitabı Türkçe'ye de çevrilen Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Denise Natali, son görev değişikliklerinin PKK çizgisinde belirgin bir değişime işaret etmeyeceğini söyledi. Dr. Natali, PKK'yı Öcalan etrafındaki birkaç anahtar önemdeki lideri ve açık bir misyonu olan, hayli merkeziyetçi bir örgüt olarak nitelendirdi. Dr. Natali, PKK'nın yeniden yapılandığı dönemde Türk yetkililere, siyasi hedeflerinden vazgeçmediğine ve Türkiye'nin Kürt sorunuyla ilgili sözlerini tutmasını beklediğine ilişkin mesajlar verdiğini söyledi.

Gezi gibi kitlesel eylemler başlayabilir

Cambridge Üniversitesi tarafından yayımlanan 'Kürt Ulusal Hareketi' başlıklı kitabın yazarı olan Doç. Dr. David Romano, bir senaryoya göre hükümetin beklenen 'açılım' adımlarını atmaması halinde hüsrana uğrayan PKK'nın, Gezi Parkı eylemleri örneğinden hareket ederek, sivil itaatsizlik ve kitlesel protestolara yönelebileceğini, Türk hükümetini sıkıştırabileceğini savundu.

Barzani'ye 'temsil' mesajı

Dr. Natali, örgütün silahlı kanadı HPG'nin kendisini 'Türkiye, Irak, İran ve Suriye'deki Kürt halkının koruyucusu' olarak tanımladığını kaydetti. Natali, HPG'nin bu söylemle Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'ye yönelik "Kürtleri ve sınırlar ötesi Kürt milliyetçiliğini kimin temsil edeceği" konusunda mesaj verdiğini söyledi.



Bu haber 823 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs