En Sıcak Konular

PKK'daki değişim, süreci nasıl etkiler?

16 Temmuz 2013 09:29 tsi
PKK'daki değişim, süreci nasıl etkiler? Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, PKK'daki yeni yönetimi değerlendirdi.

Star Gazetesi yazarı Yalçın Akdoğan'ın köşe yazısından ilgili kısım:

Devam eden süreçte 'silahlar sussun fikirler konuşsun' çıkışıyla örgüte makas değiştirtmeye çalışan Öcalan'ın tam tersi bir hamle içine girerek süreci boşa çıkarmak isteyeceğini düşünmek fazla komploculuk olur.

Gelecekte ne olur bilinmez ama bugün itibariyle baktığımızda örgüt yönetimindeki isim değişikliklerinin, süreci olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Çünkü hali hazırda örgütün aldığı 'çatışmasızlık ve Türkiye'yi terk' kararları zaten tüm bu ismi geçen şahısların birlikte değerlendirdiği ve hem fikir olarak destek verdikleri kararlardı. Örgütün, Öcalan'ın çağrısının arkasında durması ve yeni döneme yönelik pozitif karşılık vermesi Karayılan'ın bireysel kararı veya yaklaşımı değildi. Karasu'dan Kalkan'a, Bayık'tan Hozat'a kadar örgütün tüm bileşenleri bu politikayı destekler bir davranış sergilemişti. Bunun samimiyeti veya sebebi tartışılsa da durum budur.

Bu yüzden "örgütte yönetim değişti, tavır da değişir" şeklinde bir yorum pek bir anlam taşımaz. Çekilme kararı alındığında bunun içinde Bayık'ın da Karasu veya diğerlerinin de iradesi vardı.

Bu tür örgütlerde alınan kararlarda herkesin taşın altına elini koyması sağlanır ki, bir çatlak veya ayrışma meydana gelmesin, bir bölünme görüntüsü oluşmasın. Bayık'ın böyle bir pozisyona gelmesi, sorumluluk açısından taşın altına sadece elini değil diğer uzuvlarını da koymasından başka anlam taşımaz.

***

Örgütteki değişiklikleri negatif şekilde değerlendirmek veya karamsar yorumlar yapmak da elbette mümkündür. Her zaman dediğimiz gibi ihtiyat, çekince, dikkat, teenni, gözüaçıklık önem taşıyor. Çok boyutlu, çok aktörlü, çok etkenli hiçbir denklem, hiçbir hadise saf safına, körü körüne ele alınmaz. Çözüm sürecini başlatan hükümet de, sürecin içindeki aktörleri ve gelişmeleri tüm yönleriyle analiz etmek, olumlu veya olumsuz senaryoları nazara almak durumundadır.

Ancak bu noktada bir hususu da vurgulamak gerekir. Başından bu yana sürece yönelik karamsarlık aşılayan bazı kesimlerin 'eylemler artacak', 'bombalar patlayacak', 'süreç çökecek' şeklinde aşırı karamsarlık pompalaması çözümsüzlüğü temenniden başka anlam taşımaz. Savaş duasına çıkarcasına felaket tellallığı yapmak, akan kanın devamını istemek anlamına gelir. İyi niyetli uyarıların veya samimi kaygıların sürece faydası vardır, ancak 'öldük-bittik' şeklinde tezviratlar yapmanın kimseye faydası yoktur. 

 



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,432 µs