İkinci Gül krizi | " /> İkinci Gül krizi | "/>

En Sıcak Konular

İkinci Gül krizi

3 Ağustos 2007 08:50 tsi
İkinci Gül krizi Başkentin siyasi gündemi, AKP’nin “Köşk planı”na kilitlendi. Kulislerde, iki temel soruya yanıt aranıyor: Başbakan Erdoğan ve Abdullah Gül, ortak bir oyun planıyla Gül’ün Köşk’e çıkışının yapı taşlarını mı oluşturuyor; yoksa

AKP içinde bile bu sorulara net yanıtlar verilemiyor. Gül’ün adaylığının devamı yönündeki isteğini ortaya koymasına karşın, kesin bir açıklama yapmaması ve 5.5 saatlik troyka zirvesinin gizemini koruması, yeni senaryoları da gündeme getiriyor.

GÜL HERKESİN NABZINI TEKRAR YOKLAYACAK

Erdoğan’ın, cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili takvim işlemeden önce aday tartışmasını gündeme getirmeyeceği belirtiliyor. Gül’ün yeni dengeler çerçevesinde, parti içinde ve muhalefet partilerinde, adaylığının desteklenip desteklenmeyeceği yönünde “nabız yoklaması” yapacağı, Erdoğan’ın da Gül’ün kesin kararını bekleyeceği konuşuluyor. AKP’nin lider kadrosundan kulislere henüz net bir “oyun planı” sızmadı. Erdoğan ile Gül’ün gelişen durumlara göre tavır göstermesi bekleniyor.

ASKER GÖRÜŞÜ ÖNEMLİ

Geçen dönemden farklı olarak muhalefetin bu kez pozisyonunu belirlediğine dikkati çeken AKP yöneticileri, asıl önemli olanın “Meclis dışı dengeler” olduğunu belirtiyor. Arkasına büyük bir halk desteği alarak yeniden iktidar olan AKP’nin, askerlerin duyarlılıklarını da değerlendirmeye alabileceği görüşü dillendiriliyor.

SENARYOLAR UÇUŞUYOR

ANKARA kulislerinde öne çıkan bazı senaryolar şöyle:

GÜL’ÜN ADAYLIĞI: Abdullah Gül önce perde arkasında nabız yoklayacak. Bunun sonuçlarına göre ılımlı mesajlar verecek. Kendi ismi üzerinde uzlaşma arayışlarını sürdürecek. Son noktada tekrar aday olacak, ancak bunu açıklama yöntemi ve zamanı siyasi atmosfere göre belirlenecek.

YUMUŞAK GEÇİŞ: Gül, ismi üzerinde “tam bir uzlaşma olmazsa aday olmayabileceğinin” işaretini verecek. Böylece Erdoğan’ın “alternatifli liste” taktiği devreye girecek. Erdoğan, Gül’ün de aralarında bulunduğu dört isimle muhalefet liderlerine gidecek.

GRUBUN İRADESİ: Gül, “meydanların verdiği mesajı görmezden gelemeyeceğini” vurgulayarak aday olacak, ancak kararın AKP grubuna ait olduğuna dikkat çekecek. AKP grubunda ve yetkili kurullarda müzakere yapılacak ve muhalefete alternatifli bir listeyle gitme konusunda Erdoğan’a yetki verilecek. Uzlaşma turları bu yöntemle başlayacak.

YARIŞLI SEÇİM: Gül, Çankaya’ya aday olacak, ancak tek aday o olmayacak. Erdoğan, “Neticeyi Meclis iradesi belirler” deyip topu milletvekillerine atacak. Ancak bu ihtimalde AKP’nin, Başbakan’ın istemeyeceği bir yola gitmesi mümkün; partide bölünme başlayabilir.

REFERANDUM KOZU: Gül adaylıkta ısrar ederse, Erdoğan da bir uzlaşma zemini sağlayamazsa “referandum” kozu oynanacak. Muhalefete “O zaman kararı millet versin. Anayasa’ya geçici bir madde ekleyelim ve 11’inci Cumhurbaşkanı’nın 21 Ekim’deki referandumdan sonra halk tarafından seçilmesine imkan sağlayalım” teklifi götürülecek.

Akşam



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,614 µs