En Sıcak Konular

Tahran-Kahire hattında yeni dengeler

11 Temmuz 2013 09:58 tsi
Tahran-Kahire hattında yeni dengeler İsrail-Suudi cephesinin planlarını bozacak hamle...

Mısır'daki darbenin üzerindeki sis perdesi her geçen gün biraz daha aralanıyor. İsrail ve ABD başta olmak üzere Batı dünyası ile Körfez'deki monarşilerin desteğini alan Suudi Arabistan'ın, seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi devirerek iki hedefe birden ulaşmayı planladığı ortaya çıktı. Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre, monarşisini tehlikede gören Riyad'ın asıl korkusu Arap Baharı ile ona öncülük eden Müslüman Kardeşler (İhvan) teşkilatının öncülük ettiği değişim ve demokrasi rüzgarıydı. Mursi karşıtı darbeyi destekleyen Riyad'ın ikinci hedefi ise Tunus, Libya, Yemen ve Mısır'daki devrimler ile Hamas'a verdiği yardımla adeta Arap Baharı'nın finansörü konumundaki Katar'ı safdışı etmek olduğu kaydedildi.

DEMOKRASİ KORKUSU

Bölgedeki değişimin öncüsü konumundaki İhvan korkusu, bu yüzden İsrail, Suriye ve Suudi Arabistan'ı bir araya getirdi. Gazeteye göre 2007'den itibaren Katar ve Riyad'ın arası açılmaya başladı. Bunun en büyük etkenlerinden biri bölgedeki değişim ve çok sesliliği dile getiren El Cezire televizyonunun yayına başlaması olmuş. İkinci etken ise Katar'ın 2010'un Aralık ayında Tunus'ta başlayan Arap Baharı dalgasının ulaştığı ülkeleri finanse etmesi. Örneğin Katar geçen yıl Mısır'a 8 milyar dolar yardım yaptı. Libya'daki değişimin en ön saflarında yer aldı. Suriye'deki muhalifleri ABD ve Riyad'ın karşı çıkmasına rağmen silahlandırdı. Muhaliflere ABD'den izinsiz omuzdan kullanılabilen anti-uçaksavarlar verdi.

SİSİ'YE TELEFON

NYT'nin haberinde, 'Geçen yıl Obama yönetiminin ısrarlarına rağmen Mursi'ye yardım etmeyen Kral, darbeden sonra cuntacı general Abdülfettah Sisi ile telefonla görüştü. Darbe yönetimini tanıdı. Ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile birlikte cuntacılara 8 milyar dolar yardım kararı aldı' denildi.

Türkiye'nin Katar ile ortak hareket ettiği yazılan haberde, 'Ancak geçen ay Katar Emiri Şeyh Hammad bin Halife Es Sani, iktidarı oğlu Şeyh Tamim bin Hammad Es Sani'ye devrettikten sonra Katar'ın bölge politikası değişmeye başladı. Nitekim oğul Sani, Mısır'daki cunta yönetimini tanıyarak bu değişimin ilk işaretini de verdi' ifadesi kullanıldı.

Ankara-Tahran faktörü

Körfez'deki başka bir emirlik olan Kuveyt de dün Mısır'daki cuntaya 4 milyar dolar yardım kararı aldı. Dünya basınında yapılan yorumlarda ise Körfez ülkeleriyle Suudi Arabistan, Suriye ve İsrail'in izlediği Mısır politikalarının örtüştüğüne vurgu yapılarak, 'Riyad rejim endişesi, İsrail ise güvenlik endişesi nedeniyle Mısır'daki darbeyi destekliyor. Ayrıca darbe Suriye'de zor günler yaşayan Beşar Esed'i de rahatlattı' denildi. Ancak Hindistan'ın eski Ankara Büyükelçisi M. K. Bhadrakumar, Asia Times'a yazdığı yorumda, Türkiye'den sonra İran'ın da Mısır'daki cuntaya tavır almasının ve İhvan'ın direnişe geçmesinin uzun vadede İsrail-Suudi cephesinin planlarını bozacağını dile getirdi.

'Ordu dost Mursi ise düşman'

Breitbart sitesindeki habere göre, Şubat 2013'te Cumhuriyetçi Senatörlerden James Inhofe, Mısır'a uygulanan silah yaptırımının sürmesini istedi. Inhofe, 'Eğer F-16'ı verirsek bunlar Mursi'nin eline geçer. Bu jetleri İsrail'e karşı kullanabilir. Orduya destek vermeliyiz. Ordu dostumuz, Mursi ise düşmanımız' dedi. AIPAC isimli Yahudi kuruluşu da bu görüşe destek verdi.

Amerikan basını darbe anayasasını topa tuttu

Mısır'daki cunta yönetiminin geçisi anayasası ile seçim takvimi, ABD basınınca topa tutuldu. Anayasanın sivillere danışılmadan askerlerce hazırlanmasının kabul edilemeyeceği vurgulandı. Washington Post gazetesi, 'Yeni anayasa, ordunun askıya aldığı anayasanın en kötü özelliklerini ve hatta daha fazlasını içeriyor. İhvan'ın hazırladığından daha geri' dedi. 

Yeni Şafak



Bu haber 1,669 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,957 µs