En Sıcak Konular

KCK'daki değişiklik ne anlama geliyor?

10 Temmuz 2013 18:10 tsi
KCK'daki değişiklik ne anlama geliyor?
Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, terör örgütü PKK'nın üst yönetimindeki değişikliği değerlendirdi.

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Murat Karayılan'ın KCK başkanlığından uzaklaşmasının, bölge devletleri İran, Suriye, Irak yönetimiyle yakın ilişkide olanların KCK yönetimine gelmesinin, özellikle de Cemil Bayık'ın KCK Eşbaşkanı olmasının Murat Karayılan'a karşı bir darbe olduğunu söyledi. Güçlü, Öcalan'a ve hükümete ise 'sizin anlaştığınız kararları biz hayata geçirmeyeceğiz' mesajının verildiğini kaydetti.

PKK'nın silahlı güçlerinin ne tümünü ve ne de yarısını Kuzey Irak'a çekmediğini dile getiren Güçlü, Kandil'e yoğun bir şekilde gençlerin götürüldüğünü ve gençlerin eğitilmeye çalışıldığını söyledi.

Güçlü, "Kongre Gel Kongresinde, PKK silah güçlerinin silahların bırakılmasından değil, PKK silahlı güçlerinin (HPG olarak tanımlanıyor) daha çok güçlendirileceği ve donanıma kavuşturulacağını karar altına alıyor." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Güçlü, terör örgütü PKK'nın üst yönetimindeki değişikliği değerlendirdi. Başından beri, PKK'nın mutlak anlamda silah bırakmayacağını savunanlardan biri olduğunu hatırlatan Güçlü, PKK yöneticilerinin çoğunluğunun, PKK'nın silahlı yapısı ile karizma ve statü kazanmış durumda olduğunu ifade etti. PKK'nın özgür iradeye sahip bir örgüt olmadığının altını çizen İbrahim Güçlü, bölgesel anlamda bir vesayet iradesine sahip olduğunu ve o bölgesel vesayet iradesinin, kısmen ve taktik olarak PKK'nın özgür hareket etmesine izin verse bile, bu izinin uzun süremeyeceğini kaydetti.

PKK'nın silahlı güçleriyle Kürdistan'da bir korku imparatorluğu oluşturduğunu, siyasal yapısıyla bu korku imparatorluğunu sürdüremeyeceğini belirten Güçlü, "Silahlı güçlerinin son bulması halinde Kürdistan'da siyaset üzerindeki tekel son bulacak, siyaset demokratikleşecek, çoğulculaşacak. Bütün bunlar da PKK'nın panzehiri gelişmelerdir." dedi.

"GENÇLER KANDİL'E GÖTÜRÜLÜP EĞİTİLİYOR"

PKK'nın silahlı güçlerinin ne tümünü ve ne de yarısını Kuzey Irak'a çekmediğini dile getiren Güçlü, Kandil'e yoğun bir şekilde gençlerin götürüldüğünü ve gençlerin eğitilmeye çalışıldığını söyledi. Bunun amacının onları savaştırmak olduğunun ise tartışmasız olduğunu vurgulayan Güçlü, bir tiyatro oynandığını, bu tiyatro oyununda sona gelindiğini kaydetti.

Kongre Gel/KCK kongresinin silahlı mücadeleden ve bölge devletlerinden yana olanları yönetime getirdiğini anlatan Güçlü, şöyle devam etti: "Kongre Gel/KCK Kongresi, PKK'nın daha güçlü bir şekilde silahlı ve militarist bir şekilde yapılandırılmasını; PKK'nın silahları bırakmayacağını; Kürdistan'ın bütün parçalarının da güvencesi silahlı güç olduğunu bize anlatıyor. KCK yürütmesinin eleştirilmesi, eksikliklerine işaret edilmesi, bir anlamda KCK Başkanı Murat Karayılan'ın hedef alındığını gösteriyor. Murat Karayılan'ın silahsızlanmadan yana, daha barışçıl hareket tarzını benimsemesinin de mahkûm edilmesi anlamına da geliyor."

"HPG'NİN DAHA GÜÇLENDİRİLECEĞİ KARARI ALINDI"

İbrahim Güçlü, kongre sonunda Murat Karayılan'ın KCK başkanlığından uzaklaşması, bölge devletleri İran, Suriye, Irak yönetimiyle yakın ilişkide olanların KCK yönetimine gelmesi, özellikle de Cemil Bayık'ın KCK Eşbaşkanı olmasının, Murat Karayılan'a karşı bir darbe olduğunu vurguladı. Güçlü, "Öcalan'a ve hükümete 'sizin anlaştığınız kararları biz hayata geçirmeyeceğiz' güçlü mesajını veriyor. Kongrede Öcalan'a dizilen övgüler, onun yol haritasını uygulayacağız anlamındaki açıklamalar da yapar görünüp, yapmamak refleksi içinde ele alınabilir iki yüzlü ve riyâkar bir siyasettir. Kongre Gel Kongresinde, PKK silah güçlerinin silahların bırakılmasından değil, PKK silahlı güçlerinin (HPG olarak tanımlanıyor) daha çok güçlendirileceği ve donanıma kavuşturulacağını karar altına alıyor. PKK silahlı güçleri, sadece Kuzey parçasının değil, diğer bütün parçalarının da güvencesi ve kurucu gücü olarak nitelendirilerek, Kürdistan yönetimine de dolaylı bir tehdit yollanıyor ve onların bir şey olmadığı anlatılmış oluyor. En önemlisi de PKK'nın silahları mutlak anlamda bırakmayacağını ifade etmiş oluyor." diye konuştu.



Bu haber 1,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,374 µs