En Sıcak Konular

Bakanlık'tan Gezi Parkı açıklaması

10 Temmuz 2013 16:40 tsi
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından, 'Torba Kanun'la İmar Kanunu'na eklenen hükmün, iddia edildiği gibi Gezi Parkı odaklı olaylarla ilişkilendirilmesinin söz konusu olmadığı bildirildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında ve internet medyasında, "TBMM Genel Kurul'unda görüşülen Torba Yasa Teklifi ile TMMOB'un harita, plan, etüt ve projelerine parasal bedel karşılığı verdiği vize yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığına geçtiği" şeklinde haberlerin yer aldığı hatırlatıldı.

Düzenlemeyle hiçbir şekilde meslek odalarının kanunlarla verilen yetkilerinin ortadan kaldırılmadığına işaret edilen açıklamada, üyeleri üzerindeki mesleki denetime ilişkin herhangi bir kısıtlama da getirilmediği vurgulandı.

Açıklamada, "Yapılan düzenleme, 3194 sayılı Kanun'a istinaden hazırlanan ve idarelerce onaylanan ruhsat eki projelerin, mesleki denetim adı altında idare dışında ayrıca meslek odasınca incelenerek onaylanması uygulamasına son verilmesinden ibaret olup, bu husus zaten yürürlükteki Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği'nde de açıkça belirtilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

-"Gezi Parkı olaylarıyla ilişkilendirilemez"

Danıştay 6. Dairesinin "Uygulama projelerinin proje müelliflerince hazırlanarak doğrudan yapı denetim kuruluşuna teslim edilmesi ve ilgili idareler dışında başka bir kurum veya kuruluşun vize ve onayına tabi tutulmayacağına" ilişkin kararı bulunduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da projelerin meslek odalarınca vizelenemeyeceğine veya onaylanmayacağına' ilişkin açık hüküm yer almasına rağmen odalar, kendi yönetmeliklerindeki hükümlerden hareketle para karşılığı vize işlemi uygulamakta ve bu da şikayetlere konu olmaktadır. Yapılan yeni düzenleme, mimarlar ve mühendisler tarafından mesleki denetim adı altında meslek odalarınca faaliyetlerinin kısıtlandığına ilişkin Bakanlığa yapılan yüzlerce başvurunun incelenerek değerlendirilmesi sonucunda gerçekleştirilmiştir. Bu konuda yapılan yakınmalara çözüm getirmesi nedeniyle gerçekleştirilen düzenlemenin meslek mensuplarının lehine olduğu açıktır. Üyelerinin lehine olan bir düzenlemeye TMMOB ve meslek odalarının itirazı olamayacağı değerlendirilmektedir. İmar Kanunu'na eklenen hüküm, 19 Nisan tarihli yazımızla kurum ve kuruluşlara iletilen Kanun Tasarısı Taslağının 22. maddesindeki hükümle uyumlu olup, basında iddia edildiği gibi son bir aydır süregelen Gezi Parkı olaylarıyla ilişkilendirilmesi de söz konusu değildir."

Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs