En Sıcak Konular

Obama'dan 1984 emri...

10 Temmuz 2013 16:15 tsi
Obama'dan 1984 emri... NSA'nin küresel dinleme ve izleme programının basına sızdırılmasına benzer bir vaka yaşamak istemeyen Obama, istihbarat kurumlarında çalışanlara "birbirinizi ispiyonlayın" emri verdi.

ABD Başkanı Barack Obama, CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın ülkesinin küresel dinleme ve izleme programını basına sızdırmasına benzer bir vakayı gelecekte yaşamamak için istihbarat çalışanlarına "tuhaf" bir emir verdi.

Obama, gelecekte olası istihbarat sızıntılarının önüne geçmek için federal ajanların, çalışma arkadaşlarının şüpheli hareketlerini rapor etmesini istedi.

Federal çalışanlardan ve istihbarat görevlilerinden, iş arkadaşlarının hayat biçimlerine, tutum ve davranışlarına özel dikkat gösterilmesini isteyen ABD Başkanı Barack Obama, ancak bu yöntemle Washington'a tehdit oluşturabilecek çalışmaların önüne geçilebileceğini düşünüyor.

ABD Başkanı Obama'nın söz konusu emri, ulusal güvenliği doğrudan ilgilendirmeyen Barış Gönüllüleri, Eğitim departmanı gibi birimleri de kapsadığı belirtiliyor.

DAVRANIŞLAR YILLARCA İZLENDİ
Kamu ve özel kurumlarda çalıştıkları dönemlerde, gizli belgeleri sızdıran, çalıştıkları kurumların gizli tutulması gereken bilgilerini çalan ya da bu yönde girişimde bulunanların davranışları yıllar boyunca özel bir teknikle izlendi ve rapor edildi. Obama yönetimi, bu raporlardan elde edilen sonuçların istihbarat çalışanlarıyla paylaşılarak, gelecekteki tehditlerin önüne geçilmesini hedefliyor.

Bilgisayar ağ izleme servisi tarafından belirlenen şüpheli kullanıcı davranışları da soruşturma açılmasını tetikleyebelecek.

İÇ TEHDİT PROGRAMI
Davranışsal izlenim tekniklerinin temel dayanağını “İç Tehdit Programı” oluşturuyor. ABD Ulusal Kontr-İstihbarat Birimi sözcüsü Gene Barlow, programın amacının insanlara sadece hangi davranışların rapor edileceğini değil, aynı zamanda nasıl rapor edileceğini ve raporlamanın önemini öğretmek olduğunu belirtti.

UZMANLAR TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR
2008 Ulusal Araştırma Konseyi, psikolojik izleme teknikleri ile ilgili bilimsel bir komitenin programın bütünüyle kullanımı için hazır olmadığını belirtirken, hükümetin baş danışmaları da bu programı sorguluyor. Uzmanlar, davranışsal izleme yoluyla muhtemel saldırıların tahmin edilmesinin kanıtlanmadığını ve yasadışı etnik, ırksal izlemelere ve özel hayatın ihlaline yol açacağını savunuyorlar.

Carnegie Mellon Üniversitesi'nde sosyalbilim profesörü olarak görev yapan Stephen Fienberg de, bu tür programlara şüpheyle yaklaşıyor. Fienberg, olası sızıntıları önceden kestirmenin oldukça zor olduğunu ve bu konuda uygulanan tekniklerin tartışmalı olduğunu iddia etti.

Ntvmsnbc



Bu haber 967 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,552 µs