En Sıcak Konular

Yolsuzluk dünya genelinde artıyor

10 Temmuz 2013 13:03 tsi
Berlin merkezli Uluslararası Saydamlık Örgütü'nün (Transparency International) araştırması dünya genelinde geçen yıl her dört insandan birisinin rüşvet verdiğini ortaya koydu.

Araştırma, dünyada rüşvetin geçen yıl bir önceki seneye oranla arttığını gösterdi.

Dünya çapında 107 ülkede toplam 114 bin kişi ile görüşülerek hazırlanan rapora göre kamu hizmetlerinden yararlanmak için halkın yüzde 27’si rüşvet ödedi. Türkiye’de bu oran yüzde 21 iken halkın yüzde 38’inin son iki yıldır ülkede yolsuzluğun arttığı fikrinde olduğu görüldü.

Türkiye’de yolsuzluk konusunda en kötü algılanan kurumların başında yüzde 60’la siyasi partiler geliyor. İkinci sırada medya (yüzde 56) üçüncü sırada Meclis’teki siyasiler (yüzde 55) yer alıyor.

Amerikan halkı da rüşvetin, yolsuzluğun en fazla yapıldığı kurum olarak siyasi partileri adres gösterdi. Amerikalıların yüzde 76’sı siyasi partileri yolsuzluk konusunda en sorunlu kurum olarak tanımlıyor. ABD’de rüşvet ile adı en çok algılanan ilk üç kurum sırasıyla siyasi partiler, Kongre’deki siyasiler (yüzde 61) ve medya (yüzde 58).

Arap Baharı’nın yaşandığı ülkelerde rüşvetin dikta dönemlerine oranla arttığı görülürken, Mısır, Libya, Tunus’ta rüşvet olayının bir önceki seneye oranla yüzde 20’ye yükseldiği vurgulandı.

Ülkelerinde rüşvet ve adam kayırma gibi hukuksuzlukların önüne geçmek için Arap Baharı’nı gerçekleştiren halkın isteklerine hükümetlerin kulak tıkadığı belitilen raporda, bunun bölgede ‘hayal kırıklılığına’ neden olduğunun altı çizildi.

EN FAZLA RÜŞVET FAKİR ÜLKELERDE

Araştırmaya göre dünya genelinde rüşvet en fazla Afganistan, Kamboçya, Irak, Liberya, Pakistan ile Sierra Leone'de yaygın. Bahsedilen ülkelerde rüşvet oranının yüzde 39 ila 75 oranında değiştiği bildirildi.

Yolsuzluğun arttığı ülkelerde ekonominin olumsuz etkilendiği belirtilen raporda, yabancı yatırımlarının da engellediğine işaret edildi.

Uluslararası Saydamlık Örgütü’nün raporuna göre hemen her ülkede siyasilere olan güven azaldı. Raporda, 51 ülkede siyasetçiler yolsuzluğa en açık kesim olarak tanımlandı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ekonomisi en büyük 20 ülkede (G20) yaşayanların ortalama yüzde 59’u hükümetlerinin yolsuzluğa karşı mücadelede yetersiz kaldığı fikrinde.

Raporda rüşvetin yalnızca 11 ülkede azaldığı açıklanırken bu ülkeler arasında Azerbaycan, Ruanda ve Güney Sudan dikkat çekti.

Araştırmaya katılanların 10’da 9’u rüşvete karşı eylemleri destekleyeceğini belirtirken üçte ikisi de kendilerinden rüşvet isteğini geri çevireceklerini söyledi.

Saydamlık Örgütü'nün 2010 ile 2011 yılları arasında yaptığı araştırmada 91 ülkede rüşvetin yüzde 72’den yüzde 67’e düştüğü tespit edilmişti.

cihan


Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,235 µs