En Sıcak Konular

İhvan geçici anayasayı tanımadı

10 Temmuz 2013 08:03 tsi
Müslüman Kardeşler Teşkilatı, ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasayı tanımadıklarını açıkladı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), ordu tarafından göreve getirilen geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur tarafından ilan edilen 33 maddelik geçici anayasayı tanımadıklarını açıkladı.

İhvan Siyasi Büro Sorumlusu Hüsam el-Mirgani, AA muhabirine yaptığı açıklamada geçici Cumhurbaşkanı Mansur'un ilan ettiği 33 maddelik geçici anayasayı tanımadıklarını, darbe üzerine kurulduğu için geçersiz olduğunu belirtti.

Mirgani, "Meşruiyete darbe vuran darbeciler tarafından açıklanan anayasa geçersizdir. İhvan, halkın iradesine darbe vuranlar tarafından açıklanan hiç bir uygulamayı kabul etmiyor" dedi.

Hürriyet ve Adalet Partisi de geçici anayasayı kabul etmediğini açıklamıştı.

Kiliseler de geçici anayasayı reddetti

Mısır'daki kiliseler ve hareketler de, ordunun göreve getirdiği geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansurtarafından ilan edilen geçici anayasada Hristiyanların haklarını güvence altına alan maddenin bulunmamasından dolayı kabul etmediklerini açıkladı.

Evangelist Protestan lideri Safvet el-Beyadi, "Anayasada Kıbtiler görmezden geliniyor. İslam hükümlerinin ilkeleri, özel bir madde ile anayasa kapsamına alındı ancak Kıptilerin kanunlara başvurma haklarının yer aldığı madde görmezden gelindi" dedi.

Katolik Kilisesi Sözcüsü Refik Ceriş ise "Anayasa kurucu komitesindeki kiliselerin temsilcileri, Kıptilerin haklarını güvence altına alan bu maddeden vazgeçmeyecektir" diye konuştu.

Mısır Ortodoks Kilisesi Patriği II.Tawadros, henüz geçici anayasayı okumadığını belirterek, yorum yapmak istemedi.

Maspero Gençlik Hareketi'nden yapılan yazılı açaıklamada, Hristiyanların haklarını garanti altına alan maddenin çıkarıldığı geçici anayasayı kabul etmedikleri belirtilerek, "Dini partilere meşruiyet verilmesini reddediyoruz. 30 Haziran gösterileri, ulusal anayasa hedefiyle düzenlendi, dini anayasa için değil" denildi.

Mısır Azınlıklar Koalisyonu ise yaptığı açıklamada, geçici anayasada birçok kusur olduğunu belirterek, "İlk madde de vatandaşlığa dayalı demokratik sistem ibaresi kullanılırken diğer maddeler bununla çelişiyor. Kanunların ana kaynağı İslami hükümleriyken nasıl oluyor da vatandaşlığa dayalı bir sistemden bahsediyorsunuz" ifadelerine yer verildi.

Önceki anayasada Yahudi ve Hristiyan Mısırlıların aile hukuku ve dini işlerini düzenleyen kendi ruhani liderlerini seçmelerine hak tanıyan düzenleme bulunuyordu.



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,487 µs