En Sıcak Konular

'Nobel Barış Ödülü'nün hiçbir anlamı kalmaz'

8 Temmuz 2013 14:41 tsi
"AB’nin en önemli değeri, ortak paydası demokrasidir, insan haklarıdır ve insan özgürlüğüdür ve bunların şimdi Mısır’da bir askeri rejim tarafından ayaklar altına alındığı çok net bir şekilde ortadadır. AB buna tepki gösteremezse kaybeden Avrupa Birliği o

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış,  Mısır'daki son gelişmelere ilişkin, bu ülkede bir iç savaş başlatılmak istendiğini söyledi.

Bağış, Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörlüğü ve BM Kalkınma Programı Türkiye Temsilcisi Kamal Malhotra'yı Bakanlık'ta kabul etti.

Bağış, 3 ay önce göreve başlayan Malhotra'nın nezaket ziyaretinde bulunduğunu belirterek, Mısır’da yaşanan gelişmelerle ilgili BM'nin önemine vurgu yaptı. "Dünyada barışı sağlamakla ilgili kurulmuş en önemli ve en üst çatı kuruluşunun önemi daha net ortaya çıkmış durumda" diyen Bağış, Mısır’da sabah namazı sırasında insanların karşı karşıya kaldığı zulüm ve onlarca kişinin hayatını kaybetmesinin asla kabul edebileceğini kaydetti. Türkiye'nin tarihte olduğu gibi zalimin karşısında mazlumun yanında yer aldığını belirten Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mısır’da bir iç savaş başlatmak istedikleri çok barizdir. Mısırlı kardeşlerime çağrıda bulunmak istiyorum, lütfen sorunlarına itidal ve demokrasi çerçevesinde yaklaşsınlar, sorunlarını demokrasinin kuralları içesinde çözsünler. Mısır’ın çatışmasından, Mısır gibi İslam aleminin en önemli ülkelerinden bir tanesinde iç savaş çıkarma talebi içinde olanların oyunlarını bozsunlar. Mübarek ramazan ayına girerken, birbirlerine düşmanca değil, kardeşlik, dostluk içerisinde coşkuyla, sevgiyle yaklaşsınlar. Mısır bir an önce istikrara kavuşsun, demokrasisine kavuşsun ve kendi seçtikleri liderlerle daha aydınlık yarınlara birlikte yürüsünler. Temennimiz budur."

- "Türkiye'nin büyüyen öneminin farkındayız" -

Kendilerini kabul ettiği için Bağış'a teşekkür eden Malhotra da Türkiye ile BM arasında artan işbirliklerine dikkati çekti. Göreve başladıktan sonra yoğun bir 3 ay yaşadığını belirten Malhotra, Türkiye ile BM arasındaki ilişkilerin birçok açıdan ilerlediği bir dönemde Türkiye’de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu kaydetti. Türk hükümeti ile BM arasında birçok unsuru içeren yeni ortaklık anlaşması imzaladıklarını anımsatan Malhotra, “Türkiye’nin bölgesinde ve küresel ölçekte büyüyen öneminin ve oynadığı rolün farkındayız” dedi.

Türkiye’nin BM’ye sunduğu katkıların arttığına vurgu yapan temsilci, gelecek yıllarda birçok BM kuruluşunun İstanbul’da ofis açacağı bilgisini verdi. BM Kalkınma Programı ofisinin İstanbul’da açılması için de Türk hükümetinin destek verdiğini belirten Malhotra, ofisin Avrupa yakısında olacağını, gelecek 12 ay içinde de İstanbul’a taşınacaklarını aktardı. Malhotra, diğer BM kurumlarının da İstanbul’da bölgesel etkinliklerde bulunacağına değinerek, BM’nin gelecek birkaç yıl içinde Türkiye’de oldukça aktif olacağını kaydetti.

Malhotra, BM Kalkınma Programı olarak Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediklerine de söyledi.

- "Nobel Barış Ödülü'nün hiçbir anlamı kalmaz" -

Kabulde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bağış, AB’nin, Mısır'ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasını değerlendirdi. “AB içeresinde bir görüş ayrılığı olduğu çok net şekilde ortada” diyen Bağış, dün ve önceki gün AB’li mutataplarıyla görüşmeler yaptıklarını kaydetti. Bağış, konuşmasına şöyle devam etti:

"AB içerisinde de Mısır’da yaşananlara karşı çok daha sert bir tepkinin verilmesini, en azından darbeye darbe denilmesi gerektiğini vurgulayan birçok ülke var ama şu anda bir ortak görüş oluşturamadılar. Dün hem Dışişleri Bakanı'nın hem de benim temaslarım sonucu AB’nin, bugün sabah yaşanan katliamı da dikkate alarak söylemlerinde yeni bir aşamaya gelmesini ümit ediyorum. Eğer AB, darbeye darbe diyemezse saygınlığını yitirir. AB’nin en önemli değeri, ortak paydası demokrasidir, insan haklarıdır ve insan özgürlüğüdür ve bunların şimdi Mısır’da bir askeri rejim tarafından ayaklar altına alındığı çok net bir şekilde ortadadır. AB buna tepki gösteremezse kaybeden Avrupa Birliği olur. Kaybeden Avrupa Birliği’nin imajı olur, kredibilitesi olur, saygınlığı olur. Bu da sadece Türkiye ve Mısır'la alakalı bir konu değil, küresel olarak Avrupa Birliği’nin bir barış projesi olma iddiasını çok ciddi riske atar. O zaman o Nobel Barış ödülünün hiçbir anlamı kalmaz."

Bakanlar Kurulu'nda Mısır'a yönelik ne tür bir kararın çıkması yönünde beklentisinin sorulması üzerine Bağış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır’daki olaylar nedeniyle tatilini yarıda kestiğini, geçen hafta bakanlarla yaptığı toplantıda Mısır konusunun değerlendirildiğini anlattı. "Bugün de Bakanlar Kurulu'nda Mısır konusu bir kez daha değerlendirilecektir" diyen Bağış, nasıl bir karar çıkacağıyla ilgili toplantı sonrası hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın açıklanmalarının beklenmesini istedi.

AA



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,883 µs