En Sıcak Konular

Ramazan'da yeterli seviyede sıvı alınmalı

8 Temmuz 2013 10:12 tsi
Liv Hospital Gastroentoroloji Uzmanı Dr. Ahmet Burak Toros, Ramazan ayında oruç tutma süresinin uzun olması nedeniyle, dengeli beslenmenin ve yeterli seviyede su almanın önemli olduğunu söyledi.

Toros “Günlük temel sıvı ihtiyacımızın 1-1.5 litre, iftar ve sahurda tuzlu besin alınacağını da varsayarsak orucu idame ettirmek için bu sıvının iftar ve sahurda dengeli olarak alınması gerekli. Hatta sahurda ve iftarda birer litre su içilebilir.” dedi.

Dr. Ahmet Burak Toros, sahura kalkıldığında bol bol su içmek ve sıvı alımını arttırmanın önemine dikkat çekti. Ramazan ayı gibi uzun süre aç kalınan bir dönemde sağlığımızı koruyabilmek adına planlı bir beslenme düzeni oluşturmanın şart olduğunu söyleyen Toros “Ramazan ayında uygulayacağınız yeterli ve dengeli beslenme programıyla hem mide problemlerinin önüne geçebilir hem de kilo kontrolü sağlayabilirsiniz” şeklinde konuştu. Vücuttaki sıvı miktarının yüzde 20 azalmasının yaşamsal risk oluşturduğuna dikkat çeken Toros, “Sıvı alımı çok önemli. Bu nedenle de sahurda ve iftarda su alımımızı 1.5- 2 litre kadar olacak şekilde ayarlamamız gerekiyor.” dedi.

İftar ve sahurda, günün geri kalanında yemek yenmeyeceğini düşünüp ağır yemekler yememek gerektiğini Toros “Önden biraz çorba içtikten sonra hafif bir ana yemek, ufak bir kase salata ve birkaç dilim tahıllı ekmek yenebilir. İftarda bir porsiyon tatlı yenebilir ama sahurda tatlıya yer yok. Yemeğe yüklenmek büyük hata olur. Ayrıca gün içinde aşırı terlemeye ve sıvı kaybına sebep verecek aktivitelerden uzak durmak ve uzun süre güneş altında kalmamak gerekir. İftar ve sahura uyup hafif öğünler yenildiğinde Ramazan’da bir kilo vermek de mümkün” ifadelerini kullandı. 

cihan


Bu haber 468 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,347 µs