En Sıcak Konular

İsrail'in felaketinin formülü

4 Temmuz 2013 12:16 tsi
İsrail'in felaketinin formülü Neoconlar Irak'ta olanın Suriye'de de olacağını ümit ediyorlar!

 Eski Beyaz Saray milli güvenlik danışmanı Zbigniew Brzezinski, TheNationalInterest'e ABD'nin Suriye politikasını ve Suriye merkezli son gelişmeleri değerlendirdi. Dünya Bülteni için Arif Kaya çevirdi. Ilgili kısım:

- Afganistan’da, ben Pakistan’ın problem olabileceğini bildiğimizi ama 11 Eylül dolayısıyla yine de bunu yapmak zorunda olduğumuzu düşünüyorum. Ama tamamen şahsım adına konuşursam, Afganistan’a gitme konusunda başkalarıyla birlikte istişarelerde bulunduğumuz zaman ben [o zamanın savunma bakanı Donald] Rumsfeld’e tavsiyede bulundum. Tavsiyem şuydu: Gidin, Taliban’ı yenin ve oradan ayrılın. Sanırım Suriye’yle problem, onun potansiyel olarak istikrarsızlaştırıcı ve sirayet edici etkisidir. İsim de verirsek, Ürdün’de, Lübnan’daki hassas durum, Irak’ın gerçekten daha büyük bir Sünni-Şii mezhep çatışmasının bir parçası olma ihtimali. Bizimle İranlılar arasında da büyük bir çatışma çıkabilir. Risklerin büyük, durumun da daha az tahmin edilebilir olduğunu ve Amerikan gücüyle Suriye’nin etkili bir şekilde kontrol altına alınabilmesi için durumun pek elverişli olmadığını düşünüyorum.

- Neoconlar Irak’ta olanın Suriye’de de olacağını ümit ediyorlar. Ama ben, bu özel vakada bir bütün olarak bölgesel durumun Irak’ı istila ettikleri zamandan çok daha hassas olduğunu aklımızda tutmamız gerektiğini düşünüyorum. Ve belki de bunların görüşleri, bazı İsrailli sağcılar tarafından da paylaşılan, İsrail’in stratejik çıkarlarına en iyi şekilde tüm bitişik komşularının istikrarsızlaştırılmasıyla hizmet edilebileceği düşüncesinden etkilenmiştir. Bence bu, uzun dönemde İsrail’in felaketinin formülüdür. Zira, eğer bu gerçekleşirse, bunun yan ürünü Amerika’nın bölgedeki nüfuzunun azalması olur, İsrail tamamen kendi başına kalır. Bunun İsrail için, daha da önemlisi benim için iyi olacağını sanmıyorum. Çünkü ben problemlere Amerika’nın milli menfaatleri açısından bakarım, bu bizim için pek iyi değil.

- ABD, oldukça motive olmuş, iyi bir ülkedir. İyi güdülerle hareket eder. Ama aynı zamanda dünya meseleleri konusunda son derece basit bir anlayışa sahiptir. Karmaşık durumlarda insanların, ya demagoglar ya da tavsiyelerini azar azar yapacak kadar kurnaz kişiler tarafından sunulan basit çözümlere hemen üşüştüklerini düşünüyorum.Bu ya da o türde birkaç silah daha olmasının, gerçekten arzu ettiklerini başaracağını farz ederek, gizli karmaşıklıkların bizi daha daha içine çekeceğini tam olarak anlamadan, eninde sonunda bize halen çoğu Arap’tan daha düşman olan bir bölgede büyük bir bölgesel savaşa dahil olacağız, bu bizim için bir felaket olabilir. Ama bu, dünya meseleleriyle ilgili olarak gerçekten fazla bir şey okumayan sıradan Amerikalıların bütünüyle kavrayabileceği bir bakış açısı değildir. Burası, bilgi bakımından fakir ve dünya hakkında biraz malumatı olan güzel duygular ülkesidir.




Bu haber 1,644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,808 µs