En Sıcak Konular

Türkiye'deki toparlanma ılımlı

3 Temmuz 2013 14:37 tsi
Türkiye'deki toparlanma ılımlı Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Dünya Bankası Ankara Ofisi toplantı salonunda düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye Düzenli Ekonomik Bilgi Notu"nu açıkladı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, Türkiye'nin ılımlı bir ekonomik toparlanma yaşadığını, bunun da 2012'de başarılı yeniden dengelemenin ardından geldiğini bildirdi.
 
Türkiye'nin ılımlı bir ekonomik toparlanma yaşadığını ifade eden Raiser, şunları söyledi:
 
"Bu da 2012'de başarılı yeniden dengelemenin ardından geldi. Belki ekonomik büyüme istendiği kadar büyümedi ama içteki dengesizlikleri azaltmak ve büyüme için daha sürdürülebilir bir temel yaratmak adına buna ihtiyaç vardı. Şimdi ılımlı bir toparlanma gözlemliyoruz."
 
ABD, İngiltere ve diğer ülkelerdeki parasal politikalardaki değişkilikler ve niceliksel kolaylaştırmadan çıkışın, yükselen piyasalarda likitide sorunu yaratabilir görüntüsü verdiğini dile getiren Raiser, son haftalarda likidite ortamının hala olumlu olduğunu ama neticede Türkiye dahil ülkelerin likidite azalmasına kendini hazırlaması ve para politikası anlamında hazırlık yapması gerektiğini kaydetti.
 
İlk çeyrekte bu canlanmanın işaretleri görüldü
 
Dünya Bankası Ankara Ofisi Ekonomisti Cevdet Çağdaş Ünal da geçen yıl Türkiye ekonomisinde arzu edilen yumuşak inişin gerçekleştiğini belirterek, kriz sonrası dönemde ciddi bozulma gösteren cari açık ve enflasyon dinamiklerinin iyileştiğini ifade etti.
 
Ünal, 2013 yılı sonu büyümesinin yüzde 3,6 olacağını düşündüklerini ifade ederek, "2013 yılı ilk çeyrekteki büyüme performansı bizim beklentilerimizin üzerindeydi. Bu da tahminimize yukarı yönde baskı oluşturuyor. Fakat diğer yandan mayıs ortasından itibaren özellikle FED'in açıklamalarıyla gelişmekte olan ülkelerde yaşanan sermaye çıkışlarının Türkiye gibi cari açığı ve dış finansman ihtiyacı fazla olan ülkelerin büyüme performanslarına negatif yönlü etki yapabileceğini düşündük. Dolayısıyla bu iki etkinin birbirini dengeleyeceğini düşünerek büyüme tahminimizi değiştirmedik" diye konuştu.
 
İç talepteki toparlanmanın henüz cari açıkta bozulmaya yol açmadığını vurgulayan Ünal, 4 aylık rakama bakıldığında yüzde 17'lik artışın kaynağının altın ithalatı olduğunu söyledi. Altın ticareti arındırıldığında, enerji fiyatlarındaki olumlu seyrin ve turizm gelirlerindeki artışın etkisiyle cari açıkta yüzde 5'lik daralmanın olduğunu anlatan Ünal,  finansman kalitesizliğinin sürdüğünü kaydetti. Ünal, gelecek dönemde iç talepteki toparlanmanın cari açığın genişlemesine yol açacağını ve yıl sonunda GSYH'nın yüzde 7'si civarına ulaşacağını bildirdi.
 
Gezi olayları
 
Daha sonra basın mensuplarının Gezi Parkı olaylarının Türkiye ekonomisine etkisine ilişkin soruya Raiser, "Gezi olaylarının" etkisinin olumsuz gerçekleşmediğini belirtti.
 
Mevcut verilerin Türkiye'ye olan güven ve turizm gelirlerinde olumsuzluk yaşanmayacağını gösterdiğine dikkati çeken Raiser, "Tabii etki kalıcı olmayacak derken gösterilerin diğer boyutlarına dair yorum yapmıyoruz. Biz, sadece ekonomik göstergeler anlamında bu değerlendirmeyi yaptık. İncelemelerimiz neticesinde de küresel ekonomik durum raporu haziran başında çıktı, yüzde 3,6 idi öngörümüz" dedi.
 
Raiser, tahminlerinin değişmediğini, dolayısıyla etki olmayacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
 
Ocak ayında yayımladığı "Küresel Ekonomik Görünüm Raporu"nda Türkiye ekonomisi için 2013 yılı büyüme tahminini yüzde 4 olarak açıklayan Dünya Bankası, Haziran ayında büyüme öngörüsünü yüzde 3,6 olarak revize etmişti.

aa


Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,669 µs