En Sıcak Konular

Yargıtay bankayı sorumlu tuttu

3 Temmuz 2013 12:57 tsi
Yargıtay ''hacker''ın çaldığı paradan bankayı sorumlu tuttu.

Yargıtay, bilgisayar korsanlarınca internet şifresi çalınarak hesabından para çekilen kişinin, bankaya açtığı tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu.
 
Yargıtay, internet şifresi çalınan ve banka hesabından para çekilen kişinin, bankaya açtığı tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararını bozdu. Yerel mahkemenin, "şifrenin muhafazası ve her türlü riski müşteriye aittir" hükmünü içeren sözleşmeyi gerekçe göstererek, bankanın sorumlu olmadığı yönündeki kararı geçerli sayılmadı.
 
İstanbul'da İ.K. isimli kişi, hesabı bulunan bankanın internet bankacılığı hizmetlerinden yararlanmak için tek taraflı hazırlanan "elektronik işlem hizmetleri sözleşmesi"ni imzaladı.
 
Bankanın verdiği şifreyi kullanarak işlemlerini yapan İ.K, bankadan gelen telefonla, hesabındaki 135 bin liranın başka bankalara havale edildiğini ve bunun 39 bin lirasının çekildiğini öğrendi.
 
İ.K, işlemin kendi bilgisayarından yapılmadığı, banka tarafından işlem öncesinde telefonla bilgi verilmediği, bankanın yeterli güvenlik önlemi alamadığı gerekçeleriyle  bankaya tazminat davası açtı.
 
Davalı banka avukatı, davacı ile banka arasındaki sözleşmede, şifrenin başkalarının eline geçmesinden kişinin sorumlu olacağının kabul edildiğini belirterek, davanın reddini istedi.
 
İstanbul 28. Asliye Ticaret Mahkemesi, müşteri şifresinin banka sisteminden çalınmadığı, zararın önlenmesi için bankanın alacağı ek bir teknolojik önlem bulunmadığı, davalının yapılan işlemlerde kusurlu görülmediği yönündeki bilirkişi incelemesi doğrultusunda davayı reddetti.
 
Kararda ayrıca, davacının elektronik işlem sözleşmesi içeriğine göre kendi şifresinin ele geçmesini önleyecek önlemler almadığı, davalı bankanın teknolojik yönden yeterli güvenliği sağladığının anlaşıldığı kaydedildi.
 
Kararın temyiz edilmezi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
 
Dosyayı yeniden görüşen yerel mahkeme, davacının bankayla imzaladığı sözleşmede "şifrenin muhafazası ve her türlü riski müşteriye aittir" hükmünün karara bağlandığı, davacının kimsenin bilmemesi gereken şifresinin üçüncü kişilerle elde edilmesinden bankanın sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle ilk kararında direndi.
 
Direnme kararı üzerine dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun gündemine geldi. Kurul, Daireyi haklı bularak yerel mahkemenin direnme kararını bozdu.
 
Kurul kararında, müşterilerinin internet üzerinden de işlemlerini yürütmesine imkan tanıyan bankanın, nezdindeki yatırım enstürümanının internet ortamında üçüncü kişilerce usulsüz olarak havale edilmesi durumunda dahi müşterisinin kendisine yatırdığı parasını iade etmekle yükümlü olduğu vurgulandı.

aa


Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,783 µs