En Sıcak Konular

Olaylar petrol fiyatlarını nasıl etkiledi?

3 Temmuz 2013 12:47 tsi
Mısır'daki gerginlik yansımalarını petrol piyasası yakından takip ediyor.

Mısır'da gösteriler 4. gününe girerken, ülkedeki siyasi belirsizlik sadece iç değil, dünya piyasalarını da etkiler duruma geldi.

 Petrol fiyatları yükselirken, ülkedeki belirsizlik nedeniyle petrol fiyatlarında düzenli artış olasılığı piyasaların gözünü buraya çevirdi. Bu dakikalarda ABD ham petrolünün varili 10 ayın ardından 100,98 dolara yükselirken, brent petrolun varil fiyatı ise 104,58 doları gördü.
 
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Bilim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kamer Kasım, Mısır'ın krizi uzun süre aşamaması durumunda, petrol fiyatlarında düzenli artış yaşanabileceği uyarısında bulundu.
 
"Bu da özellikle Türkiye gibi petrole oldukça bağımlı ülkelerin ekonomisini, dış ödemeler dengesi açığını çok ciddi derecede yükseltir. Bu durum Türkiye'de dış açığın artması anlamına gelir. Eğer kriz uzun süreli olursa, dünya petrol fiyatları da yükselir" diyen Kasım, ülkedeki krizin uzun süreli olması halinde bunun petrol fiyatlarını doğal olarak etkileyeceğini, özellikle Türkiye gibi petrole bağımlı ülkelerin bu durumda dış açığının artacağını, dünya petrol fiyatlarının da artış yönünde etkileneceğini anlattı.
 
Mısır'ın kendine özgü bir süreç yaşıdığını, uzun süren Hüsnü Mübarek döneminin ardından demokrasi denemesi yapıldığını ancak seçilen Muhammed Mursi'nin, kendisine oy vermeyen kitlenin beklentilerini pek iyi karşılayamadığı değerlendirmesini yapan Kasım, şöyle devam etti:
 
"Bu durum Mısır'ı bir bölünmeye götürüyor. Ortadoğu'da ABD başta olmak üzere diğer büyük ülkeler istikrarın sağlanması için Mısır'a yardım yapıyor. Bu da Mısır'ın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Şu anda en önemli beklenti, Mısır'ın bir daha ciddi bir iç karışıklık içine sürüklenmemesi yönünde... Eğer bir daha böyle bir şey olursa tabiiki bu bütün Ortadoğu'yu etkiler. Ortadoğu'nun etkilenmesi dünya piyasalarını da etkiler."

trthaber


 

Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,375 µs