En Sıcak Konular

BDP ile Hükümet arasında Lice zirvesi

2 Temmuz 2013 23:08 tsi
BDP ile Hükümet arasında Lice zirvesi Diyarbakır'ın Lice ilçesinde, karakol inşaatını protesto eden gruba askerler tarafından ateş açılması üzerine bir kişinin yaşamını yitirdiği olaya ilişkin bugün üç bakan, BDP'lilerle bir araya geldi.

Radikal'de yer alan habere göre; TBMM’de Meclis Başkanlığı seçimi heyecanı sürerken Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken ile mini bir zirve yaptı. Zirvede BDP’liler, Lice’de bir kişinin yaşamını yitirdiği olayın bölgede neden olduğu gerginliği anlatarak, hafta sonu Diyarbakır’da gerçekleştirilmek istenen yürüyüşe izin verilmemesinin de bu gerilimi artırdığını iletti. Bölgede karakol inşaatlarına yönelik ciddi bir duyarlılık ve gerginlik olduğunu anlatan BDP’liler, TBMM’nin tatile girmesinin ardından bu gerilimin daha da artabileceğini savundu.

MEKANİZMA KURULSUN

BDP’liler, sürece ilişkin henüz Hükümet’in bir adım atmadığını savunarak, “Meclis tatile giriyor ve Hükümet’in süreçle ilgili tavrı belirsiz. Meclis tatile girmese daha iyi olurdu ama madem tatil olacak o zaman Ak Parti ve BDP arasında, demokratikleşme ile ilgili yasal çalışmaları takip edecek bir mekanizma oluşmalı” önerisinde bulundu.
BDP’liler ayrıca bölgede süreci takip etmek için Akil İnsanlar Heyeti’nden bazı temsilcilerin de içinde yer aldığı bir “çözüm komisyonu” ya da yerelde izleme komitelerinin de kurulabileceğini ifade etti. Bu komisyonlar sayesinde Lice benzeri olayların da yaşanmayacağını savunan BDP’liler, süreçle ilgili herhangi bir gerilim veya sorun olduğu zaman bu mekanizmaların devreye girebileceğini belirtti.

YARIN YENİDEN GÖRÜŞÜLECEK


Bakan Ergin’in ise bu iki teklifi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’a ileteceklerini ve en kısa zamanda yanıt vereceklerini söylediği belirtildi. BDP ile Hükümet üyelerinin ikinci görüşmeyi yarın gerçekleştireceği öğrenildi.

BDP’lilerin Hükümet’e önerdiği iki partili siyasi mekanizma, 7. İmralı Heyeti’nin Öcalan ile yaptığı görüşmenin ardından gündeme gelmişti. BDP’li Buldan, bu mekanizma ile ilgili “Öcalan, Meclis tatile girse bile AKP ve BDP arasında siyasi bir mekanizma kurulması gerektiğini söyledi. Meclis kapansa bile iletişim halinde olunması, yasalar ve anayasa konusunda görüşmeler yapılması gerektiğini ifade etti. 3 aylık sürede bu meselelerin konuşulması gerekir. Hükümet’e yazdığı bir mektup var. Bazı komisyonların kurulması gerektiğinin altını çizdi” diye anlatmıştı.

Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,752 µs