En Sıcak Konular

ABD şimdi de generalini suçluyor

28 Haziran 2013 12:32 tsi
ABD şimdi de generalini suçluyor ABD, asker Bradley Manning, CIA çalışanı Edward Snowden'ın ardından şimdi de, emekli Orgeneral James Cartwright'ı gizli belgeleri sızdırmakla suçladı.

Cartwrigh, İran'ın nükleer tesislerine 2010 yılında "Stuxnet" virüsüyle yapılan saldırının detaylarını sızdırmakla suçlanıyor.

Emekli olmadan önce ABD ordusunda iki numaralı isim olarak görev yapan Orgeneral James Cartwright da, asker Bradley Manning, CIA çalışanı Edward Snowden gibi gizli belgeleri sızdırarak, devletin güvenliğini tehlikeye atmakla suçlanıyor.

Bush ve Obama dönemlerinde 2007-2011 yılları arasında ABD Genelkurmay İkinci Başkanı olarak görev yapan Orgeneral James Cartwright geçtiğimiz Temmuz ayında, Amerikan New York Times gazetesine, 2010 yılında İran'ın nükleer tesislerine bilgisayar virüsü "Stuxnet"le gerçekleştirilen saldırının detaylarını sızdırmakla itham edildi.

Amerikan televizyonu NBC ve Washington Post gazetesi, emekli Orgeneral Cartwright hakkında soruşturma emrinin ABD Adalet Bakanı Eric Holder tarafından verildiğini yazdı.

ABD Adalet Bakanı Holder da, Cartwright'la ilgili soruşturmanın Maryland savcısı Rod J. Rosenstein tarafından yürütüldüğünü açıkladı.

CARTWRIGHT YORUM YAPMADI

"Stuxnet" virüsuyle ilgili bilgileri basına sızdırma suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatıldığı bilgisinin emekli Orgeneral James Cartwright'a iletildiği belirtildi. Washington Post gazetesi, Cartwright'ın hakkındaki soruşturmayla ilgili açıklama yapmak istemediği de vurgulandı.

OBAMA'YA SERT ELEŞTİRİ

Emekli olana kadar ABD Başkanı Barack Obama'nın güvenlik konusundaki en önemli danışmanlarından biri olan James Cartwright, şu anda düşünce kuruluşu "Center for Strategy and International Studies" için çalışıyor.

Emeklilik sonrası Obama'nın güvenlik politikalarını defalarca sert bir şekilde eleştiren Orgeneral Cartwright, El Kaide'ye karşı insansız hava araçlarıyla yürütülen savaşa da karşı olduğunu açıklamıştı.

KOD ADI 'OLYMPIC GAMES'

Orgeneral Cartwright, geçtiğimiz yıl New York Times gazetesine yaptığı açıklamada, ABD eski Başkanı George Bush döneminde, "Olympic Games" kod adıyla siber bir operasyon geliştirdiklerine ve daha sonra bu operasyonu yönettiğini söylemişti.

"Olympic Games" operasyonunun bir parçası olarak 2010 yılında İran'ın Natanz nükleer tesisine "Stuxnet" bilgisayar virüsüyle saldırı düzenlediklerini ve en az bin adet uranyum zenginleştirilmiş santrifüjü imha ettiklerini belirtmişti.

İSRAİL'LE BİRLİKTE GELİŞTİRİLDİ

Bugünlerde dinleme skandalının merkezinde olan ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'in "Stuxnet" bilgisayar virüsünü İsrail istihbaratıyla birlikte geliştirdiği iddia edilmişti.

İran'ın nükleer tesislerine "Stuxnet" virüsüyle gerçekleştirilen saldırı, tarihin en iyi planlanmış siber saldırılarından biri olarak görülüyor.

ntvmsnbc

Bu haber 916 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,195 µs