En Sıcak Konular

Dünya Bankası'ndan Türkiye'deki KOBİ'lere 300 milyon dolar kredi

27 Haziran 2013 15:42 tsi
Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu, bugün Türkiye'ye yönelik "Üçüncü Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için Finansmana Erişim Projesi" kapsamında 300 milyon dolar tutarında krediyi onayladı.



Konuya ilişkin Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, projenin temel kalkınma amacı, Türkiye'deki KOBİ'lerin özellikle kira finansmanı yoluyla olmak üzere orta ve uzun vadeli finansmana erişimlerini yaygınlaştırmak ve derinleştirmek.

Proje, "borçlu" sıfatıyla Ziraat Bankası tarafından uygulanacak. Türkiye hükümetinin garantör olduğu kredi ile Türkiye'deki KOBİ'lere orta ve uzun vadeli finansman sağlanacak. Ziraat Bankası'nın "toptancı banka" işlevini göreceği kredi, kiralama şirketleri ve bankalar aracılığıyla 250'den az çalışanı olan ve yıllık cirosu 40 milyon liradan az olan hedef KOBİ'lere kullandırılacak. Proje kapsamında sağlanan toplam finansman, katılımcı finansal kuruluşların sağladığı 100 milyon dolar tutarındaki eş finansman ile birlikte 400 milyon dolar olacak.

- "KOBİ'ler, Türkiye ekonomisinde büyüme ve istihdamın lokomotifi"

Açıklamada konuya ilişkin görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Martin Raiser, KOBİ'lerin, Türkiye ekonomisinde büyümenin ve istihdamın lokomotifi konumunda olduğunu ancak finansmana erişim konusunda halen bazı kısıtlarla karşı karşıya olduklarını bildirdi.

Leasingin, KOBİ'ler için özellikle cazip olduğunu ve geçtiğimiz yılın sonlarında onaylanan yeni bir düzenleyici çerçeve ile birlikte leasing pazarının hızlı bir şekilde büyümeye hazır olduğunu vurgulayan Raiser, "Türkiye'nin KOBİ'leri için yeni finansman araçlarının geliştirilmesini kolaylaştırmak için böyle bir fırsata sahip olmaktan memnuniyet duymaktayız" değerlendirmesinde bulundu.

- Proje

Dünya Bankası kredi hattı, Banka tarafından sağlanan mevcut kredi olanaklarını tamamlayıcı nitelikte ve daha önceki KOBİ'ler için Finansmana Erişim-I (KOBİ-I) ve mevcut KOBİ'ler için Finansmana Erişim-II (KOBİ-II) projelerinin başarısını daha ileri seviyelere çekmeyi amaçlıyor. Toplam 700 milyon dolar eşdeğeri tutarında bir finansal aracılık kredisi olan KOBİ-I, 2007-2009 yılları arasında Halkbank ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) tarafından başarılı bir şekilde uygulandı. Bunun devamı niteliğinde olan ve toplam 500 milyon dolar eşdeğeri tutarındaki KOBİ-II ise halihazırda Türkiye Kalkınma Bankası, Ziraat Bankası ve Vakıf Bank tarafından uygulanıyor (2010-2014).

Üçüncü KOBİ'ler için Finansmana Erişim Projesi'nin finansman aracı Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD) Esnek Kredisi. Kredinin faiz oranı 6 aylık USD LIBOR artı değişken marj ve vadesi ilk 5,5 yılı geri ödemesiz dönem olmak üzere 30 yıl. Kredi eşit anapara geri ödemeli ve geri ödeme programı taahhüde bağlı.
 Dünya Bankası Üçüncü Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için Finansmana Erişim Projesi Ziraat Bankası

AA



Bu haber 698 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs