En Sıcak Konular

Kardan Adam tamam.. Şahin nerede?

27 Haziran 2013 12:39 tsi
Kardan Adam tamam.. Şahin nerede? Skandal büyüyor: iyibilgi, ABD karşı-istihbaratının "korku"sunu açıklıyor...

iyibilgi Ankara

1985 tarihli "The Falcon and the Snowman" (Şahin ve Kardan Adam) filmi tam bu öyküyü anlatıyor aslında.. Sadece filmdeki "The Falcon/Şahin" karakteri eksik veya daha sahne almadı! Ama "Snowman ile Snowdan" arasındaki mükemmel uyum bile insanları gülümsetmeye yetebilir...

CIA uzmanı Edward Snowden artık Rusya'da. ABD ’nin global dinleme ve izleme dosyalarını, istihbarat bilgilerini basına sızdırmıştı. Önce Honk Kong'a (aslında Çin demektir.) ardından da Moskova'ya giderek kayıplara karıştı.

Tabii bu durum, ABD ile Çin ve Rusya'nın arasında soğuk rüzgarların esmesine neden oluyor. Yine de bilindik "Soğuk Savaş" öykülerinden ayrılan, bilimedi ve doğrusu korkutucu tarafları var bu mecaranın!

Snowden, Çin'e konuştu ve Rusya'ya da konuşacak! Bundan, başta ABD olmak üzere kimsenin pek kuşkusu bulunmuyor. "İyi de ne konuşacak" sorusu aslında Snowden skandalından bu yana ABD-siber-istihbarat camiasının "hasar raporu"nu oluşturacak! Washington'un elinde böyle bir liste var! (En büyük yara da NSA'de açılacak gibi.)

Başta Çin-ABD olmak üzeri Rusya'nın da dahil olduğu siber savaş senaryoları şu sıralar en popüler risk konularının başında gelirken, bu savaşın arenasından birinin "sızması" çok önemli. Eldeki somut bilgi, Snowden'in "4 lap-top"u taşıdığı. İçinde ne kadar bilgi olabileceği ayrı tartışma konusu!

İçerik aynı zamanda Snowden'ın değerini de belirliyor. Bu bilgiler alındığında-ki şu anda alınmış olabilir-Snowden'in "kullanım süresi" bitmiş sayılacak. Şimdi aynı bilgileri Rusya alacak ve eğer Snowden "belli bir akla sahipse", hayatının geri kalanı için bir stok yapmış olmalı!

İkinci boyut, Çin-ABD ilişkileri ile ilgili. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping daha yeni-9 Haziran-ABD'yi ziyaret etti ve Obama onu California'da özel bir malikanede ağırladı. Dahası ana konulardan biri de Siber casusluk dosyasıydı!

Herkes mutlu ayrıldı ve stratejik rekabetle beraber küresel dostluk mesajları da verildi. Fakat Snowden ABD'ye iade edilmedi! Hukuksal kimi mazaretler ileri sürüldü ama Çin'in Snowden konusunda Washington'a körleştiği açık. (Aynı durum şimdi Rusya'da da yaşanıyor; Putin'in KGB geçmişine gönderme yaptığı rahatlıkla söylenebilecek sözleri aynen şöyle; "Amerikalı meslektaşlarımız bunu anlayışla karşılar.")

Keser döner, sap döner, gün gelir...

Çin'in bu soğuk tavrının ardında ABD gezisi yok. Sır, Çin'in yeni devlet başkanı ve sistemini seçeceği seçimler evvelinde yaşanan bir olayda...

Anımsanacağı gibi, Çin Komünist Partisi'nin önde gelen isimlerinden Bo Xilai'ın Cumhurbaşkanı Hu Jintao'nun telefonunu bile dinlettiği, bir İngiliz işadamının ölümüyle ilgili soruşturmada eşi tutuklanmış, Xilai, siyasi görevlerinden el çektirilmişti.

İşte bu skandalın ortaya çıkış biçimi, Snowden vakasına Çin'in reaksiyonunu açıklıyor; Dinlemelerin yapıldığı bölgenin emniyet müdürü Wang Lijun ABD Konsolosluğuna sığınmış, "telefon dinlemenin merkezi otoriteye doğrudan meydan okunması olarak" anlaşılmış, yukarıda bahsedilen kritik seçimler öncesi Çin Komünist Partisi'nin en üst düzeyinde yaşanan iktidar oyunları ortaya dökülmüştü.

Büyük harflerle RİSK!

Şu an ABD siber istihbarat dünyası, "hangi bilgelerin" gittiğini büyük oranda tespit etmiş durumda. Ama asıl konu içerik ile ilgili olmayabilir! Korku, "teknik"le yani sistemin nasıl çalıştığı ile ilgili kritik bilgilerin Çin ve Rusya'nın eline geçmiş olması.

Peki en kötü senaryo ne?.. Amerikan karşı-istihbaratı en kötü durum senaryosu olarak, "Çin-Rus ortak harekatı"ndan çekiniyor. Risk diye bir şey varsa bu tam o demek!

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,189 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,136 µs