En Sıcak Konular

Türkiye işsizliği en çok azaltan ülke

27 Haziran 2013 11:23 tsi
Türkiye işsizliği en çok azaltan ülke Türkiye, kriz sonrası OECD ülkeleri arasında işsizliği de en çok azaltan ülke oldu

Onuncu Kalkınma Planına göre, 2007-2012 döneminde yaklaşık 4,4 milyon ilave istihdam sağlandı ve kayıt dışı istihdam oranı, özellikle tarım dışı sektörlerde önemli oranda geriledi. Türkiye, OECD ülkeleri arasında işsizliği de en çok azaltan ülke oldu.

2014-2018 yıllarını kapsayan Kalkınma Planında çalışma hayatı ve istihdama yönelik tedbirlerin, kriz sonrası ekonomideki güçlü toparlanmanın etkisiyle başta işsizlik ve istihdam alanlarında olmak üzere, iş gücü piyasasında önemli gelişme kaydedildiği bildirildi.

Türkiye'nin kriz sonrasında OECD ülkeleri arasında işsizliği en çok azaltan ülke olduğu açıklanan planda, 5 yıl öncesine göre, iş gücüne katılma ve istihdam oranlarının özellikle kadınlarda olmak üzere artış gösterdiği, işsizlik oranının tek haneli rakamlara gerilediği vurgulandı.

-4,4 milyon ilave istihdam sağlandı

2007-2012 döneminde yaklaşık 4,4 milyon ilave istihdam sağlandığı, kayıt dışı istihdam oranının özellikle tarım dışı sektörlerde önemli oranda gerilediği ifade edildi.

Buna göre, 2006 yılında yüzde 7,6 olan kısmi süreli çalışan oranı, 2011 yılında yüzde 11,7'ye yükseldi. 2007-2012 döneminde aktif işgücü programlarına ayrılan kaynaklar ve bu politikalardan faydalanan kişi sayısı önemli ölçüde arttı. 2007-2012 döneminde net ortalama memur maaşları ve asgari ücret reel olarak arttı ve kamu görevlileri arasında sendikalaşma oranı da yükseldi.

Planda, toplumun tüm kesimlerine insana yaraşır iş fırsatlarının sunulduğu, iş gücünün niteliğinin yükseltilip etkin kullanıldığı, toplumsal cinsiyet eşitliği ile iş sağlığı ve güvenliği şartlarının iyileştirildiği ve güvenceli esneklik yaklaşımın benimsendiği bir iş gücü piyasasının oluşturulması temel amaç olarak hedeflendi.

Aynı zamada gençler ve kadınlarda olmak üzere iş gücüne katılımın ve istihdamın artırılması, işsizliğin azaltılması, iş kazalarının ve kayıt dışı istihdamın önlenmesi, iş gücü niteliğinin yükseltilmesi ve kırılgan istihdamın azaltılması konuları 10. Kalkınma Plan'ında önemini korudu.

AA



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,902 µs