En Sıcak Konular

İkinci aşama başladı

26 Haziran 2013 17:09 tsi
İkinci aşama başladı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin ikinci aşamasının başladığını açıkladı.

Sürecin ikinci aşamasında demokratikleşme adına önemli adımların atılacağını dile getiren Demirtaş, "İkinci aşama dediğimiz demokratik siyaset kanalların açılacağı yasal güvencelerin oluşacağı aşamadır. Yoksa sorunların yüzde yüz çözüleceği ikinci aşama değil. Yani nedir durum? Silahlar devre dışı kalıyor. Siyaseten, siyaset ile mücadele olacak. O halde siyasetin elini güçlendirmek, önünü açmak gerekiyor. İkinci aşamada bunlar yapılacak." dedi.

 Diyarbakır'da Demokratik Toplum Kongresi'nin toplantısına katılan BDP'li Demirtaş, toplantı bitiminde gazetecilere gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK'nın Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'ni (YDG-H) kurduğuyla ilgili görüntülerin sorulması üzerine Demirtaş, merkezi ve Cizre teşkilatı olarak konuyu araştırdıklarını söyledi. Demirtaş, "Olay nedir? Ne amaçla yapılmış, niyetler nedir? Bunlar netleşmeden somut bir şey söylemek doğru değil. Biz araştırmamızı soruşturmamızı bir tamamlayalım en nihayetinde şöyle bir şey vardır: Şu anda sürece ciddi manada katkısı olan görünüm değil, durum değil. Bizim de yaklaşımımız bu olacaktır." şeklinde konuştu.

    Parti olarak gençlerin demokratik örgütlenmesini savunduklarını dile getiren Demirtaş, "Bütün sorunlara demokratik çözüm bulması için gençliğin örgütlü olmasını arzuluyoruz. Parti olarak biz bunun yanında oluruz. Devletin ve hükümetin bunun önünü açması gerekiyor. Gençliğin de biraz buna dikkat ederek bir faaliyet içinde olması lazım. Ama dediğim gibi aslı astarı nedir bilmeden tam olarak konuşmak doğru olmaz. Bu aşamada bizde araştırmamızı tamamlayalım açıklamamızı yaparız." ifadelerini kullandı.

    "SÜREÇ BİR DÖNEM ENFEKSİYON KAPTI"

    Demirtaş, Türkiye'de 15 gün yaşanan olaylar nedeniyle çözüm sürecinin enfeksiyon kaptığını dile getirdi. Hükümetin bazı açıklamalarının, politik gelişmelerin, Gezi Parkı olaylarına karşı hükümetin sert tutumunun, yeni karakol inşaatlarının hızlandırılmasının buna neden olduğunu kaydeden Demirtaş, "Özelikle yargılamaların sürdüğü mahkemelerde cezalarını doldurmuş insanların serbest bırakılmaması bu süreç devlet tarafından destekleniyor mu? Hükümet süreci ilerletmek istiyor mu istemiyor mu diye kaygılar oluşturdu herkeste. Sürecin ilerlemesi konusunda sıkıntılar çıktı." diye konuştu.

    Hadiselerin bu 'süreç bitti, tıkandı' anlamına gelmediğini vurgulayan Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz bunu hiçbir zaman ifade etmedik ama süreç zorlandı. Çünkü hükümetin demokratikleşme, demokratik siyasete destek konusunda güçlü mesajların verilmesi gerektiği dönemde bu sıkıntılar yaşandı. Ama bunlar 'aşılacak' diye düşündüğümüz ikinci aşamaya geçildi. Artık demokratik siyasetle ilgili hükümet geniş tavır ortaya koymalı. Biz de bunu tabiî ki destekleyeceğiz. Hükümet demokratikleşme adımı attıkça biz sürecin selameti açısından, sürecin doğru işlemesi adına pozitif olarak desteklemeye devam edeceğiz."

    "YOL HARİTASINI BAŞBAKAN ERDOĞAN AÇIKLAYACAK"

    Yeni anayasanın ikinci aşamada gerçekleşmeyebileceğini dile getiren Demirtaş, "İkinci aşama dediğimiz demokratik siyaset kanalların açılacağı yasal güvencelerin oluşacağı aşamadır. Yoksa sorunların yüzde 100 çözüleceği ikinci aşama değil. Yani nedir durum? Silahlar devre dışı kalıyor. Siyaseten, siyaset ile mücadele olacak. O halde siyasetin elini güçlendirmek, önünü açmak gerekiyor. İkinci aşamada bunlar yapılacak." diye konuştu.

    Çözüm sürecinde ikinci aşamanın yeni başladığını, süreçle ilgili karamsar olmamak gerektiğini belirten Demirtaş, "Demokratikleşmenin olması için hep birlikte çalışmak gerekiyor. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan grup toplantısında yol haritasını açıklayacağını söylemişti. Umarız bu yol haritası kalıcı demokrasiye denk düşen bir genişlikte olur. Hep birlikte göreceğiz. Hükümetin açıklayacağı demokratikleşme yol haritası, hem sürecin, hem Türkiye'nin demokratikleşmesinin gereğidir." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)

Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,239 µs