En Sıcak Konular

Rusya'daki ırkçı saldırılara karşı ortak girişim

1 Ağustos 2007 16:33 tsi
Rusya'da artan ırkçı saldırılar ülkedeki yabancılar arasındaki tedirginliği artırırken, Rusya'daki Müslüman birliklerin temsilcileri bu konuda ortak girişimde bulunmak için bir araya geldiler.

Rusya Müslümanları Ruhani İdaresi binasında yapılan görüşmeye, Rusya Başmüftüsü Ravil Gaynuddin, Rusya'nın Asya Bölümü Müslümanları lideri Nafigulla Aşirov, Povoljiye Bölgesi Müslümanları lideri Mukaddes Bibarsov, İslam Kültür Merkezi Başkanı Abdul Vahit Niyazov ve 2004 yılında St. Petersuburg'da ırkçı gençlerin saldırısında ölen 9 yaşındaki Tacik kızın ailesi de katıldı.

Gaynuddin görüşmenin başında yaptığı konuşmada, 9 yaşındaki Tacik kızı Hurşeda Sultanova'nın ölümüyle ilgili, Rusya Devlet Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Rusya Başsavcılığı ve St. Petersburg Valiliğine bu tip olaylarla etkin mücadele edilmesi için mektup yazmayı planladıklarını söyledi.

Kamuoyuna açık yazılacak mektupta, Rusya'daki aşırı milliyetçi akımlarla etkin mücadele edilmesi yönündeki taleplerinin yer alacağını ifade eden Gaynuddin, şunları kaydetti:

"Rusya'da aşırı milliyetçi grupların cinayetlerinin objektif olarak araştırılması talep edilmeli. Milliyetçilerin cinayetlerinin saklanması, faillerinin serbest bırakılması, araştırma sonuçlarının yayınlanmaması toplumda sosyal patlamaya yol açabilir. Biz sizi buraya çağırarak, ilgili bakanlık ve yönetimlere yapacağımız başvurunun içeriğini belirleyeceğiz."

Rusya'nın ikinci büyük kenti St. Petersburg'da artan ırkçılıkla mücadele için kentte bir yuvarlak masa toplantısı düzenleneceği ve bu görüşmeye, siyasetçiler, milletvekilleri, din, kültür ve değişik sosyal alanlardan uzmanların davet edileceği öğrenildi.
9 yaşındaki Tacik kızı, St. Petersburg'da şubat 2004'de babasıyla birlikte ırkçı dazlakların saldırısına uğramış ve aldığı 11 bıçak darbesi yüzünden hayatını kaybetmişti. Talihsiz kızın babası, olaydan ağır yaralı kurtulmuştu.

Olayla ilgili gözaltına alınan 14 kişiden 9'u yargılanmaya başlamış, ancak mahkemede jüri sanıkları suçsuz bulunca serbest bırakılmışlardı.
Kamuoyunun tepkisi üzerine, St. Petersburg Valisinin emriyle yeniden gözaltına alınan 9 kişi yargılanmış ve 1 ila 5 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmışlardı.
Rusya'daki sivil toplum örgütleri, bu kişilere verilen cezaların çok az olduğunu belirterek, tepki göstermişlerdi.

Hurriyet



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs