En Sıcak Konular

''Sistem Türkiye'de o kadar riskli değil''

23 Haziran 2013 12:10 tsi
''Sistem Türkiye'de o kadar riskli değil'' Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, Fed kararlarının etkilerine ilişkin, açıklamada bulundu.

Dünya Bankası bölge direktörü Uyanık, Fed kararlarının etkilerine ilişkin, "Türkiye'ye etkisi marjinal olacaktır. Sistem şu anda Türkiye'de o kadar riskli değil" dedi.
 
Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alım programında herhangi bir değişiklik yapmamasına rağmen, Başkan Ben Bernanke’nin parasal genişlemenin yıl sonuna kadar azaltılabileceği ve 2014 yılında sonlanabileceği yönündeki açıklamaları ile güçlü satış baskısı altında kaldı.
 
Bernanke’nin açıklamalarının ardından ABD’de 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 2,47’ye kadar yükselmesiyle özellikle gelişmekte olan ülkelerin bono ve döviz piyasalarında sermaye çıkışları etkisini artırdı ve bu da fiyatlar üzerinde baskı yarattı. Dolar, diğer para birimleri karşısında değer kazanırken emtia fiyatlarında da sert düşüşler gözlendi.
 
Yurt içinde, bankalararası piyasada TL dolara karşı haftanın son iki işlem gününde yaklaşık yüzde 2,7 oranında değer kaybederken, Güney Afrika Randı yüzde 2,21,  Meksika Pesosu yüzde 3,11, Hindistan Rupisi ise yüzde 1 oranında düşüş kaydetti. Bernanke’nin açıklamaları sonrası Rus Rublesi'nin dolara karşı değer kaybı yüzde 2,79 olurken Brezilya Reali'nin kaybı ise yüzde 3’ü aştı. Analistler, dolara olan talebin önceki güne göre azalsa da haftanın son işlem gününde de devam ettiğini ve gelen tepkilerin sınırlı kaldığını belirterek, bu nedenle negatif görünümün önümüzdeki haftaya da taşınabileceğini kaydediyor.
 
Türkiye'ye etkisi marjinal olacak
 

Dünya Bankası Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, Fed kararlarının etkilerine ilişkin, "Bunların Türkiye'ye etkisi marjinal olacaktır. Sistem şu anda Türkiye'de o kadar riskli değil" dedi.
 
Uyanık, AA muhabirine yaptı açıklamada, şunları kaydetti:
 
"Çünkü finansal stabilite sbağlanmasaydı risk giderek büyüyecekti. Orta ve uzun vadede halk daha fazla zarar görecekti. Geçmişte Türkiye'de olduğu gibi bazı ülkelerin milli gelirinde yüzde 20-40 düzeyinde değer kayıpları oluyor. O nedenle stabiliteye yönelik yapılan yaklaşımların fazla olumsuz değerlendirilmemesi lazım. Bazı ülkeler için karlı ve önemli olan stabilite, gelişmekte olan bazı ülkeleri de olumsuz etkileyebiliyor."
 

Bu haber 725 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,654 µs