iyibilgi ankara " /> iyibilgi ankara "/>

En Sıcak Konular

Omlet mi?

21 Haziran 2013 10:41 tsi
Omlet mi? O yazı-işleri'nde kim oturuyor?.. iyibilgi ankara

iyibilgi Ankara

Bugün Hürriyet Gazetesi'nin manşeti, "Başçavuşa 4 yumurta hapsi" başlığını taşımaktaydı ve haberin "tamamı" spot da güzelce özetlenmişti; "Asker istihkakından 4 yumurtayla omlet yaptıran Astsubay Başçavuş T.T., kamuyu 91 kuruş zarara uğratmak ve memuriyet nüfuzunu kötüye kullanmaktan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı." (Linkini de verelim, yine de merak edenler okusun.)

Hürriyet gibi ülkenin etkin ve çok satan gazetesi böyle bir olayı neden haberleştirir, daha doğrusu manşete kadar yükseltir? Haber olup olmadığına ilişkin bir tartışma yok; olay ilginç ve haber değeri de var. Zaten sorulan, "haberi kim yazdı" değil, "yazı-işleri"nde kim oturuyor?

TSK, büyük personelle hizmet veren bir kurum ve bu yapı içinde hergün çeşitli olaylar, adi vakalar yaşanıyor. Bu da bunlardan birisi ve nihayetinde 91 kuruşluk bir hak da korunarak, yanlış yapan astsubay cezalandırılmış.

Peki bu, büyük bir gazetenin manşetli, yani "Türkiye'de ya da dünyada günün en önemli ve değerli haberi" olarak okura sunulabilir mi? Sunulduğuna göre öyle karar verilmiş.

Fartlı alternatifler olabilir miydi? Hem de tonla: Mesela FED haberi; Tüm dünya ekonomik göstergelerini, Türkiye de dahil oynatan ABD Merkez Bankası'nın kararları. (Ki Milliyet Gazetesi'nin manşeti.) Sayısız Gezi Parkı haberleri, sayısız dış politika haberleri, demeçler üzerinden kurulacak haberler. Kaldı ki bunlara saymaya gerek yok çünkü o yazı-işleri masasına her sabah ve öğlen yüzlerce haberin konulmuş olması gerekiyor.

O halde soralım, neden bu haber Hürriyet'in manşetinde? Çünkü herhangi bir "manşet kıstası"na uymuyor!

Belki de "okur" da suçlu, yazılanı anlamıyor! Bu durumda haberi bir daha okumak gerekiyor; "Asker istihkakından 4 yumurtayla omlet yaptıran Astsubay Başçavuş T.T., kamuyu 91 kuruş zarara uğratmak ve memuriyet nüfuzunu kötüye kullanmaktan 6 ay hapis cezasına çarptırıldı."

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,006 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,647 µs