En Sıcak Konular

Hindistan’da selin bilançosu büyüyor

20 Haziran 2013 16:54 tsi
Hindistan'ın kuzeyinde muson yağışlarının yol açtığı sel baskınlarında bine yakın kişini hayatını kaybetmiş olabileceği açıklandı.



Askeri yetkililer Uttarakhand ve Himalaya bölgelerinde mahsur kalanlara ulaşmaya çalışıyor. Bölgedeki Hinduların kutsal saydığı tapınakları ziyareten eden 10 binlerce Hindu hacı ve turist olduğu bildiriliyor. Sellerin Ganesh, Godiyal, Kedarnath ve Badrinath kasabalarında etkili olduğu, bu bölgede bir çok tapınağın yer aldığı belirtildi. Bine yakın insanın hayatından endişe edildiği açıklandı.

Sel sebebi ile bölgeye bağlanan birçok köprü ve yol tahrip olmuş durumda. Yardım malzemeleri ve tahliyeler askeri helikopterler ile yapılıyor. Yetkililer birçok bölgede mahsur kalan hacılara ulaşamaya çalışıyor. Mahsur kalanların arasında ünlü Hintli kriket oyuncusu Harbhajan Singh olduğu da gelen bilgiler arasında.

Nepal sınırında da sel baskınlarının toprak kaymalarına sebep olduğu, bölgede en 39 kişini hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Yetkililer yaptıkları açıklamada, ordunun 10 bin asker ve 18 helikopter ile kurtarma çalışmalarına katıldıklarını kaydetti.

Muson yağmurlarının sebep olduğu seller Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi yakınlarından geçen Yamuna Nehri'nin debisini 1978 sel felaketi seviyesine yaklaştırdığı, bu durumun yetkililer endişelendirdiği açıklandı.

Hint yarımadasın Asya kıtasından ayıran Himalaya Dağları, Hint okyanusundan gelen nemli ve göreceli olarak soğuk ya da sıcak olan havanın tüm yağışını aynı periyotlarla Hint anakarası üzerinde bırakmasına yol açıyor.

(CİHAN)

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,410 µs