En Sıcak Konular

Dünya Bankası İslami finansman merkezi

20 Haziran 2013 14:01 tsi
Dünya Bankası Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Finans ve Özel Sektör Geliştirme Bölümü Direktörü Uyanık: "Dünya Bankası İslami finansman merkezinin kurulmasında son noktaya geldik"

Dünya Bankası Sektör Yöneticisi Finans ve Özel Sektör Geliştirme Birimi Doğu Asya ve Pasifik Bölgesi Direktörü Tunç Tahsin Uyanık, "İslami finansman konusunda çeşitli kuruluşlarla iş birliği içinde olduklarını belirterek, "Dünya Bankası İslami finansman merkezinin kurulmasında son noktaya geldik" dedi

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) ev sahipliğinde İslam Kalkınma Bankası iş birliğiyle düzenlenen "İslami Finansman Araçları: Türkiye için Beklentiler ve Fırsatlar" konulu konferansta konuşan Uyanık, bu toplantının daha iyi bir finansman sistemi kurulması açısından önem taşıdığını ve endüstrilerin gelişmesi için çıkış yolları aradıklarını söyledi.

İslami finansmanın sektöre önemli ve değerli enstrümanlar sağladığını dile getiren Uyanık, bu enstrümanları ekonomik gelişme için kullabileceklerini kaydetti.

KOBİ'lere finansman sağlamanın, teşvik etmenin önemli olduğunu ve sürdürülebilir bir gelişim için önem arz ettiğini dile getiren Uyanık, "Dünya Bankası olarak bizler İslami finansman sanayisini yakından takip etmekteyiz ve yine küresel standartlarla iş birliği yapmaktayız. Bu noktada büyüyen sanayilerin finansal stabileye ve kapsayıcı büyümeye ve yoksulluğun azaltılmasına katkıda bulunmalarını gözetmekteyiz"  diye konuştu.

İslami finans sistemini anlamak ve etik kuralların ticarete, işlemlere dahil edilmesi gerektiğini belirten Uyanık, bütün toplumun ve ilgili sektörlerin işin içine dahil olmasının önemini vurguladı. Bu temel konuların son 10 yıldır İslami finansman sanayisinin büyümesinde önemli yere sahip olduğunu bildiren Uyanık, gelecekteki sabit ve sağlam bir gelişme için bunlara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

- "İslami finans kurumları hızla büyüyor"

İslami finansal varlıkların halihazırda yine finansal kaynaklar açısından çok küçük bir yer tuttuğunu ve hızla büyüdüğünü anlatan Uyanık, "İslami finansman kurumlarının geleneksek çalışmalara devam ediyor ve özellikle finansal krize rağmen büyümelerini devam etti. Aynı zamanda bu kuruluşlar şeriatla uyum sağlamıştır. Böylesine büyük bir büyüme bankacılık sektöründe diğer segmentlerde, sukuk gibi konularda da dikkate değer ölçüde büyüme göstermişlerdir" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa, Amerika ve Güney Afrika'da İslami finansal araçların kullanıldığına değinen Uyanık, bütün bu fırsatlar dahilinde üstesinden gelinmesi gereken sorunların olduğuna işaret etti.

Tunç Tahsin Uyanık, kurumsal iletişim uygulamalarının gerekli olacağının gözden kaçırılmaması gerekliliğine dikkati çekerek, "Piyasa aktörleri tarafından, sağlıklı bir çerçeve programının, düzenleyici bir alt yapının oluşturulması ve finansal yapıların standartlaştırılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Çoklu şeriat kurallarının uygulanması ve benzer İslami işlemlerin yapılmasının sanayide bazı zorluklar çıkardığını dile getiren Uyanık, finansal hizmetlerin sağlanmasında bir uyum gerektiğini, bunun için de akademisyenler arasında fikir birliğinin oluşturulması ve sanayide potansiyelin kullanılması gerektiğini ifade etti.

Uyanık, sanayinin büyümesi için artık belli başlı zorlukların belirlenmesine ihtiyaç duyulduğunu, bunun sorunların çözüme ulaşması için önemli olduğunu kaydederek, "İslami finansmana erişmek için, bizim stratejimiz dört ayakta yer almakta. Kapasite oluşturma, bilgi üretimi, düzenleyici politika oluşturulmasında aracılık yapmak, teşhis konmak, teknik araçların belirlenmesi ve yasal belirleyici çerçevenin oluşturulması" ifadelerini kullandı.

-"İslami finansman merkezinin kurulmasında son noktaya geldik"


İslami finansman konusunda çeşitli kuruluşlarla iş birliği içinde olduklarını belirten Uyanık, "Dünya Bankası İslami finansman merkezinin kurulmasında son noktaya geldik" dedi.

Uyanık, merkezin amacının en iyi uygulamaların tasarlanması ve analitik, teknik yardım sağlanması olacağını söyleyerek, böylece yatırımcıların büyümesine katkıda bulunulacağını sözlerine ekledi.

AA



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs