En Sıcak Konular

Bozdağ: 'Bunlar kendiliğinden çıktı' demek alay etmektir

20 Haziran 2013 08:10 tsi
Bozdağ: 'Bunlar kendiliğinden çıktı' demek alay etmektir
Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili eylemleriniçeriğine bakıldığında hareketin kendiliğinden ortaya çıktığının söylenemeyeceğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, TRT Türk'te yayınlanan Görüş Farkı programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
 
Gezi Parkı eylemlerine ilişkin soru üzerine Bozdağ, eylemlerin şekline, içeriğine bakıldığında bu hareketin kendiliğinden ortaya çıktığının söylenemeyeceğini ifade etti.
 
Bozdağ, "Kardeşler arasında anne baba bile çocukları aynı istikamete sevketmekte zorlanırken bu kadar farklı yapıları, farklı insanları, farklı yerlerde aynı şeylerle bir hedefe yöneltmek, bir eylem yapmak, bunların plansız olduğunu söylemek, 'bunlar kendiliğinden çıktılar, çevre duyarlılığıyla sadece bu işi yapıyorlar' demek bu noktada bana göre insanlarla alay etmektir" değerlendirmesinde bulundu.
 
Olayları kimlerin organize ettiğine yönelik soruya karşılık Bozdağ, bunun açıkça görüldüğünü söyledi. Bozdağ, "Cumhuriyet mitingleri yapıldı 2007 yılında. O fotoğraf karesinin içinde kim varsa bu fotoğraf karesinin içinde de hepsi var. Baktığınızda bu eylemler yeni değil geçmişte de benzer olaylar oldu, faiz lobisi bu işin içinde var ve çok net biçimde herkes bunu çok rahat görüyor. Güçlenen bir Türkiye'den rahatsız olan çok fazla yapı var" diye konuştu.
 
"Esas mahalle baskısını, esas millete yaşam tarzı dayatmasını bunlar yapıyorlar"
 

"Eğer Türkiye'de dikdatörlük olsaydı, bir dikdatör olsaydı, otoriter bir yapı olsaydı bu olaylar olabilir miydi, bunları yapmak isteyenler planlayıp ortaya koyabilir miydi" diye soran Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın, akademisyenler, Taksim Platformu temsilcileri, sanatçılarla saatlerce görüştüğünü hatırlattı. Bozdağ, "Nasıl bir dikdatör ki saatlerce, o eylemleri yapanları çağırıyor, onlara destek olanlarla bunları konuşuyor" dedi. Bekir Bozdağ, Fransa, ABD, İngiltere gibi ülkelerin liderlerinin benzer olaylarda bu yaklaşımı sergilemediğini kaydetti.
 
Yaşam tarzının kısıtlandığını iddia edenlerin buna dair somut olaylar göstermesi gerektiğini belirten Bozdağ, "Bana bir tane Allah'ın kulunun şunu göstermesi lazım, Türkiye Cumhuriyeti'nde AK Parti iktidarı döneminde birisinin zorla başı kapattırılmış, birinin zorla eteği şöyle yaptırılmış, birinin yaşam tarzına şöyle müdahale edilmiş, bunu birilerinin söylemesi lazım. Ama büyük bir iftira yapıyorlar. Esas mahalle baskısını, esas millete yaşam tarzı dayatmasını bunlar yapıyorlar" ifadesini kullandı.
 
 Alkol düzenlemesi
 
Alkol düzenlemesine değinen Bozdağ, "Yaptığımız düzenleme içerisinde alkolü yasaklayan bir madde var mı, yok. İçmeyi yasaklayan bir madde var mı, yok. 'Bir bardak içersin, ikinci bardağı içemezsin, bir tane şişeyi devirirsin, ikinciyi deviremezsin' diye bir madde var mı, yok. Kim diyorsa ki bu alkol düzenmlemesinin içerisinde içki yasağı vardır, yalanın alasını söylüyor, iftiranın alasını yapıyor" değerlendirmesinde bulundu.
 
Bozdağ, düzenlemeyle Avrupa ve ABD'deki alkollü içkilerin reklamı, piyasaya arzı ve benzeri konulardaki standardı Türkiye'ye getirdiklerini anlatarak, ABD'de 21, Avrupa genelinde 18 yaşından küçüklere alkollü içki satılmadığını anımsattı. Bekir Bozdağ, 22.00 ile 06.00 saatleri arasında içki satışının yasaklandığını anımsatarak, "Kadıköy Belediyesi aynısını belediye meclisi kararıyla aldı. Şimdi CHP'li bir belediye meclisi karar alıyor, bu dikdatörlük olmuyor, içki yasağı olmuyor, otoriter yönetim olmuyor, aynı kararı AK Parti yasalaştırınca dikdatörlük oluyor" diye konuştu.
 
Gezi Parkı olayları
 
Medyada ve sosyal medyada "akla ziyan iftiralar atıldığını" anlatan ve örnekler veren Bozdağ, bunların "akıl alacak" gibi olmadığını söyledi.
 
Bozdağ, "Peki bu suç mudur? İşlem yapılması gerekir mi" sorusuna, "Bunlar suçtur. Bizim ceza kanunumuzda bunların tamamı suçtur" yanıtını verdi. Bozdağ, iftira, hakaret etmek, halkı kin ve düşmanlığa, birbiriyle çarpışmaya teşvik etmek, şiddete, suç işlemeye teşvik etmenin hepsinin ceza kanununda karşılığı bulanan suçlar olduğunu bildirdi.
 
"Bunun gereği yapılacak mı? İnternet medyasına bir düzenleme, sosyal medyaya ilişkin ağır yaptırımlar geliyor mu" sorusu üzerine Bozdağ, "Sanal medya ile ilgili bir düzenlemeye ihtiyaç var" ifadesini kullandı.
 
Bozdağ, "Görüntüler, bütün deliller inceleniyor. Bu incelemeden sonra zaten yargı süreçleri o deliller çerçevesinde, polis araçlarını yakan, ambulansları yakan, belediye otobüslerini yakan, bütün kişilerin özel malına mülküne, kamunun malına mülküne zarar veren herkes yaptığı fiilin karşılığını hukuk karşısında görecektir. Bunların soruşturulması ve kovuşturulması hukuk içinde yapılacaktır. Kimsenin yaptığı kimsenin yanına kar kalmayacak" değerlendirmesinde bulundu.
 
Dövizle askerlik konusu
 

Bozdağ, yurtdışında yaşayıp dövizle askerlik yapmak isteyenlerin, ödenen parayı çok yüksek bulmasıyla ilgili soru üzerine, Başbakan Erdoğan'ın Yurt Dışı Vatandaşlar Danışma Kurulu Üyeleriyle bir araya geldiğini ve bu durumun konuşulduğunu söyledi. Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın bu bedelin aşağı indirilmesi konusuda talimat verdiğini belirterek,  "Önümüzdeki günlerde biz Bakanlar Kurulu kararını çıkaracağız. Dövizli askerlik bedelini aşağı indireceğiz" dedi.

aa


Bu haber 621 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,671 µs