En Sıcak Konular

Uludere soruşturmasında görevsizliğe itiraz

19 Haziran 2013 22:17 tsi
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının Uludere'deki olayla ilgili verdiği karara, olayda hayatını kaybedenlerin ailelerin avukatları itiraz etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 28 Aralık 2011'de Şırnak'ın Uludere ilçesinde savaş uçaklarınca gerçekleştirilen ve 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayla ilgili yürüttüğü soruşturmanın ardından görevsizlik kararı vermişti.

Savcılığın dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığa göndermesi üzerine ailelerin avukatları, Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne buşvurarak karara itiraz etti.

Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen itiraz dilekçesinde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği görevsizlik kararının hukuksuz ve insan haklarına aykırı olduğu öne sürülerek, verilen kararın kaldırılması yönünde talepler yer aldı.

Avukatların, Malatya Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği itiraz dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

"Yaşam gibi son derece kutsal ve dokunulmaz bir hakkın devlet görevlileri tarafından ihlal edilmesine rağmen, 18 ay sonra ortada askeri suç varmış gibi görevsizlik kararı verilmesinin hukuk devletinde olmaması gerekir. Verilen bu kararda Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin tüm maddeleri ihlal edilmiş. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda verdiği birçok karar emsaldir. Bu nedenlerden dolayı savcılığın mevcut kararı kaldırılarak, failler hakkında kamu davasının açılmalıdır."

Uludure'deki olayda hayatını kaybedenlerin ailelerinin avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, yaptığı açıklamada, savcılığın verdiği kararın hukuki hiçbir dayanağının olmadığını savunarak, "Uludere dosyasına bugüne kadar hiç ulaşamadık. Dosya ailelerin avukatlarına bile kapatıldı. Uludere davasının sonuna kadar takipçisi olacağız. Hukuksal olarak itirazlarımız ve taleplerimiz yerine getirilmelidir. Aksi takdirde davayı uluslararası mekanizmalara götüreceğiz. Bu nedenlerden dolayı görevsizlik kararı kaldırılmalıdır" dedi.

aa

Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,845 µs