En Sıcak Konular

Kredi kartında yeni dönem

19 Haziran 2013 21:15 tsi
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyon, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı'nı görüştü.

Tasarıya ilişkin hükümet adına konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürü Ramazan Ersoy, ilgili tüm meslek örgütlerinin, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin görüşleri alınarak hazırlanan tasırının, tüketiciye ileri düzeyde haklar getirdiğini söyledi.

Bu haklara bazı örnekler veren Ersoy, ayıplı mallara karşı 1 ay olan ihbar süresinin 6 aya çıkarılacağını, ürün fiyatına göre hakem heyetlerine başvuru sınırının 3 bin liraya yükseltileceğini, sözleşmelerde yazı büyüklüğünün 12 punto büyüklüğünde olma şartı getirileceğini söyledi.

Tasarının, kamuoyunda en çok tartışılan kredi kartı aidatları ve tüketici kredilerinde bankaların, dosya masrafı, sigorta ücreti gibi faiz dışı ücretleri ile ilgili düzenlemeleri de içerdiğini anlatan Ersoy, şunları söyledi:

"Bu iki unsur yoğun şikayet konusu. Türkiye'de toplam 49 banka var. Bu bankaların 52 milyar lira faiz geliri var. Ücretler, komisyonlar, masraflar gibi faiz dışı gelir ise 26,9 milyar lira. Bankalar, tüm işletme giderlerinin yüzde 63.5'ini bu ücret ve komisyonlardan karşılıyor.

Türkiye'de 54 milyon kredi kartı var. Ülkemizdeki kredi kartlarının içeriği batı ülkelerine göre çok zengin. Batı ülkelerinde, bizim kredi kartlarında olduğu gibi taksitlendirme, mil, puan gibi içerik zenginliği yok. Bu içeriklerden dolayı bankalar kart aidatı alıyorlar.

Biz de tasarıda bankalara, söz konusu içeriklere sahip olan ve aidat alınan kredi kartlarının yanında, bu içeriklere sahip olmayan standart imkanarı barındıran ve aidat ödemesi olmayacak kredi kartı da verme zorunluluğu getiriyoruz. Yani tercihi vatandaşa bırakıyoruz. Vatandaş isterse standart kredi kartını alacak ve aidat ödemeyecek, isterse içeriği farklı imkanlar barındıran kredi kartını alacak ve aidat ödeyecek. Tabii bankalar isterse, müşterisine içeriği zengin olan kredi kartını da aidatsız verebilecek. Bu da rekabeti doğuracak ki sonuç tüketicinin lehine olacak.

Tükektici kredilerinde de 'dosya parası' gibi ücretleri, alınması zorunlu olan ve olmayan olarak ayrıştıracağız. Örneğin 'dosya parası tüketiciden alamazsın çünkü bu masraf kredinin içinde zaten var' diyeceğiz. Bankaların tüketiciden haklı olarak isteyeceği masraflarla, haksız yere aldığı masrafları ayıracağız."

Komisyonda tasarının ilk 7 maddesi benimsendi. Tasarıda "tüketici" tanımına tüzel kişilikler de eklendi. Alt komisyon, tasarının görüşmelerine yarın devam edecek.

cnnturk


Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,341 µs