En Sıcak Konular

AB ile Türkiye arasındaki makas kapanıyor

19 Haziran 2013 16:30 tsi
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin geçmiş 10 yılda sağladığı güven ve istikrarı önümüzdeki 10 yılda da sürdürerek uluslararası yarışta çok daha üst bir konuma yükseleceğini bildirdi.

Yılmaz, yazılı açıklamasında, AB’yi daha fazla etkileyen küresel krizin, Türkiye’nin AB ile gelir farkını kapatmasına vesile olduğunu belirtti. Eurostat tarafından açıklanan değerlere göre, 10 yıl önce yüzde 36 civarında olan AB ortalamasına göre satın alma gücü paritesi cinsinden kişi başı gelirin, 2012 yılı itibarıyla yüzde 56’ya yükseldiğini ifade eden Yılmaz, bu değerle Türkiye'nin AB’ye tam üye olan Bulgaristan ve Romanya’dan daha iyi durumda olduğunu kaydetti.

Diğer taraftan bireylerin refah durumunu karşılaştıran Gerçek Bireysel Tüketim Değeri Endeksinde Türkiye'nin yüzde 60 ile Hırvatistan dahil 3 AB üyesi ülkeden daha iyi bir görünüm sergilediğini belirten Yılmaz, açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Orta Vadeli bir perspektif ile bakıldığında önümüzdeki 5-10 yıllık dönemde ülkemizin kritik eşik olan yüzde 75 değerine yaklaşacağı görülmektedir. AB’nin küresel krizi atlatma sürecinin zaman alacağı, giderek yaşlanan demografik yapısının getirdiği sorunlar ve siyasi vizyon eksikliği Türkiye ile AB arasındaki makasın düşünülenden de daha hızlı kapanabileceğini gösteriyor. Türkiye geçmiş 10 yılda sağladığı güven ve istikrarı önümüzdeki 10 yılda da sürdürerek uluslararası yarışta çok daha üst bir konuma yükselecektir.

Meclisimizde görüşülmeye başlanan 10. Beş Yıllık Kalkınma Planımız çerçevesinde 2018 yılında 1,3 trilyon dolarlık bir ekonomik hacme, 16 bin dolar kişi başı gelire ve 277 milyar dolar ihracata ulaşacak olan Türkiye ekonomisi orta ve uzun vadede son derece parlak bir görünüm sergilemektedir. Dinamik ve genç nüfus yapımız, özel sektör dinamizmimiz, tarihi ve coğrafi avantajlarımız, siyasi ve makroekonomik istikrarımız ile her geçen yıl biraz daha ileri bir konuma yükseleceğiz."

AA



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,230 µs