En Sıcak Konular

''Garanti verilene kadar ayrılmayacağım''

19 Haziran 2013 13:18 tsi
''Garanti verilene kadar ayrılmayacağım''
Wikileaks sitesi aracılığıyla gizli diplomatik yazışmaları tüm dünyaya açıklayan Julian Assange, İngiltere'den Ekvador'a güvenli geçiş garantisi verilinceye kadar sığındığı Ekvador Büyükelçiliği'nden ayrılmayacağını bildirdi.

ABD'ye ait gizli diplomatik yazışmaları kurucusu olduğu Wikileaks sitesi aracılığıyla tüm dünyaya açıklayan Julian Assange, İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliği'ne sığınmasının üzerinden bir yıl geçti.
 
Küçük bir gazeteci topluluğuna, büyükelçiliğe sığınışının birinci yıl dönümü dolayısıyla konuşan Assange, İngiltere hükümetinden Ekvador'a güvenli geçiş yapabileceğine ilişkin bilgi veya garanti gelene kadar buradan ayrılmayacağını söyledi.
 
Basında, Wikileaks belgeleri olarak adlandırılan gizli belgeleri 2010'da açıklamasının ardından, yine aynı yıl Assange hakkında İsveç'te iki kadına cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla dava açılmıştı.
 
İngiltere'de bulunduğu sırada ortaya atılan bu iddiaları reddeden Assange, İsveç tarafından açılan iade davasına karşı sürdürdüğü 2 yıl süren hukuk mücadelesini kaybetmişti. Assange, tüm hukuki yolların tükenmesi üzerine İsveç'e iade edilmemek için Haziran 2012'de kendisine sığınma hakkı veren Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne kaçarak hayatını burada sürdürmeye başladı.
 
Halen Avustralya vatandaşı olan Assange, İsveç'e giderek yargılanması durumunda cinsel saldırı davasından beraat etse bile İsveçli yetkililerce ABD'ye gönderileceği endişesiyle bu ülkeye iade edilmesine karşı çıkıyor.
 
Assange, İngiltere'deki ünlü Harrods mağazası yakınındaki bir binanın zemin katındaki dairede bulunan büyükelçilikten dışarı çıkması halinde İngiliz polisi tarafından tutuklanarak İsveç'e iade edilecek.
 
İngiliz polisinin verdiği bilgiye göre, Assange'ın günde 24 saat izlenerek, büyükelçilikten çıkması halinde yakalanması operasyonunun İngiltere'ye Mayıs ayına kadarki maliyeti 3,8 milyon sterline (yaklaşık 11,2 milyon TL) ulaşmış bulunuyor.
 
Solgun olan benzinin daha açıldığı görülen ve konuşurken boğazından oldukça güçlü bir hırıltı geldiği gözlenen Assange, bir yıldan beri dışarıya çıkmamış olmasının üzerinde fiziki zararları bulunduğunu kabul etti. Ancak sağlığının kötü olduğu ve göğüs şikayetleri bulunduğu yönündeki haberleri "akciğergate" diye niteleyerek reddeden Assange, bir destekçisinin kendisine hediye ettiği yürüme bandı üzerinde düzenli egzersiz yaptığını ve yoğun ışık veren bir lambayı kullanarak doğal ışık alamama sorununu gidermeye çalıştığını anlattı.
 
Nadiren büyükelçiliğin balkonunda Wikileaks'i destekleyen göstericilere seslenmesinin dışında bir yıldan beri dışarıya çıkmadığını belirten Assange "Bir yıldan beri hiç güneş ışığı almadım. Bu tabii ki tehlikeli çünkü raşitizm olabilirsiniz. Buradaki fiziki şartlar elbette zor. Bu doğal olmayan bir çevre ve bu nedenle sağlıklı kalmak dikkat gerektiriyor" dedi.

aa


Bu haber 907 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,350 µs