En Sıcak Konular

Çin'de Filistin konferansı

19 Haziran 2013 11:19 tsi
Çin'de Filistin konferansı Çin'de BM'nin isteği üzerine yapılan Uluslararası Filistin-İsrail Barış Konferansı başladı.

Başkenti Pekin'de düzenlenen "Uluslararası toplumun barış için ortak çaba sarf etmesi ve iki devlet taslağı ile Filistin ve İsrail arasındaki anlaşmazlığın çözüme kavuşturulması" başlıklı toplantıda, Ortadoğu barış süreci, Filistin-İsrail görüşmeleri ve İsrail'in Filistin'deki yerleşim faaliyetleri ele alındı.

Açılışta konuşan Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ma Caoşü, böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmanın önemini vurgulayarak, konferansın Filistin meselesinin çözümü için faydalı olmasını ümit ettiklerini söyledi.

Filistin-İsrail barış görüşmelerinde BM'nin yapıcı rol oynadığını söyleyen Ma, Çin'in de BM ve inisiyatiflerinin süreçteki rolünü desteklediğini anlattı.

Ma, Çin hükümetinin ve halkının, Filistin halkının haklı davası ile 1967'de sınırları belirlenen ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasını desteklediğini hatırlattı.

Çin'de geçen ay Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu misafir ettiklerini söyleyen Ma, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in barış süreci için sunduğu dört maddelik önerinin önemine dikkati çekti.

"Uluslararası toplum Filistin meselesinin öneminin ve aciliyetinin farkında olmalı"

Ma, barış görüşmelerinin ilerlemesi için herkesin iki kat çaba sarf etmesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek, uluslararası toplumun Filistin meselesinin öneminin ve aciliyetinin farkında olması gerektiğini ifade etti.

"Birlikte iki devletli çözüm doğrultusunda çalışmanın" öneminin altını çizen Ma, Filistin sorununun çözümünde bağımsız bir devlet kurmanın Filistin halkının "devredilemez hakkı" olduğunu vurguladı.

Ma, İsrail'in de güvenlik kaygılarına saygı gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Filistin sorununun çözümünde siyasi süreç ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesi meselelerinin paralel yürütülmesinin önemine işaret eden Ma, Filistin ekonomisinin büyümesinin, istihdam oranının artmasının bu sürece katkı sağlayacağına ve uluslararası toplumun konuya bu zaviyeden de bakması gerektiğine dikkati çekti.

Filistin Halk Partisi Genel Sekreteri Bassam El Salhi de uluslararası toplumun, İsrail'in çözüm sürecine sistematik olarak zarar verişini izlediğini ifade ederek, İsrail'in özellikle Doğu Kudüs'te etnik temizlik siyaseti uyguladığını kaydetti.

İsrail yerleşimleri başta olmak üzere, Batı Şeria'nın duvarla ayrılmasının yasa dışı olduğunu belirten Salhi, uluslararası çabaların artması gerektiğini söyledi.

"Çin'in girişimlerinin barış sürecine katkısı olacağını düşünüyorum"

Salhi toplantının ardından AA'ya yaptığı kısa açıklamada, Çin'in sürece olumlu katkısının çok önemli olduğunu belirterek, Çin'in girişimlerinin barış sürecine katkısının olacağını düşündüğünü ifade etti.

Çin'in, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi olduğunu hatırlatan Salhi, sürece sadece Çin'in değil, AB, Rusya ve diğer ülkelerinin de entegrasyonlarının katkı sağlayacağını kaydetti.

Salhi, tüm barış sürecinin sadece ABD'ye bırakılmaması gerektiğini işaret ederek, "onun sponsorluğunda olan barış sürecinin ileriye gitmediğini ve başarıyla sonuçlanmadığını" söyledi.

Pekin'in desteğinin önemine dikkati çeken Salhi, Çin-Filistin ve BM ilişkilerinin devamının önemli olduğunu ve bu minvalde toplantının daha aktif sonuçlar doğuracağına inandığını sözlerine ekledi.

"Toplantılarda İsrail'in yapıcı olmadığının altı çizildi"

Toplantıya katılan Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği Müsteşarı Bengü Yiğitgüden AA'ya yaptığı açıklamada, ortak görüşün "süreçteki ivmeden faydalanarak bu fırsatın değerlendirilmesi" olduğunu kaydetti.

Toplantılarda, Filistin'deki sosyal ve ekonomik sıkıntılara işaret edildiğini söyleyen Yiğitgüden, donörlerin katkılarının beklendiği, mümkünse artırılmasının istendiğini belirtti.

Yiğitgüden, BM başta olmak üzere bütün katılımcıların bölgede barış ve istikrarı destekleyeceklerini beyan ettiğini aktardı.

Çin'in Filistin sorunuyla doğrudan ilgilendiğini dile getiren Yiğitgüden, Pekin yönetiminin Filistin devletinin de kurulması için gayret gösterdiğini anlattı.

Yiğitgüden, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ziyaretlerinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in, sorunun çözümü için dört maddelik öneri sunduğunu belirterek,  "Katılımcıların bu açıklamalardan memnun kaldıkları ve bunu yapıcı bir adım olarak gördükleri anlaşılıyor" dedi.

Toplantılarda "Çin'in konuyla ilgili önerilerini, Arap Birliği'nin inisiyatifleri ve BM'nin kararlarıyla bir bütün halinde değerlendirdiklerini görüyoruz" ifadesini kullanan Yiğitgüden, Ortadoğu'daki sıkıntıların temelinde Filistin-İsrail sorununun görüldüğünü söyledi.

Yiğitgüden, toplantılarda İsrail'in yapıcı olmadığının altının çizildiğini, özellikle İsrail'in yerleşim faaliyetlerinin eleştirildiğini anlattı.

Türkiye'nin de Filistin meselesiyle yakından ilgilendiğini belirten Yiğitgüden, Türkiye'nin geçen sene BM'de Filistin'in üye olmayan gözlemci ülke statüsü için olumlu oy kullanmasının da önemli bir adım olarak toplantılarda takdim edildiğini söyledi.

AA



Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,812 µs