iyibilgi Ankara" /> iyibilgi Ankara"/>

En Sıcak Konular

Majeste kulakları: Dinlemiş de ne duymuş?

19 Haziran 2013 09:55 tsi
Majeste kulakları: Dinlemiş de ne duymuş? Yerleşik istihbarat uygulamalarından biri de; dinlenen ülkeye, kişiye "ne konuştuğunuzu biliyoruz" mesajı iletmektir.. Bu da İngiltere'nin bir şey istediği anlamına gelir... iyibilgi Ankara

2009 yılında İngiltere-Londra'da düzenlen G-20 zirvesine katılan Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in İngiliz gizli servisi tarafından dinlendiği ortaya çıktı.

Haberi duyuran The Guardian gazetesinin belgeleri, dinlenen yetkililerin bilgisayarlarının, telefonlarının izlendiğini gösteriyor. Zaten, "GCHQ" olarak anılan servis de İngiltere'nin "teknik" istihbarat birimlerinden biri.

Bakan Babacan ve Bakan Şimşek'ten hangisinin dinlendiği veya Şimşek'in değil, Babacan'ın Londra'ya gitmiş olması türünden bilgiler bulunsa da, iki bakanın da aslında dinlenmiş olduğu, çünkü Londra'nın iki toplantıyı da izlediği anlaşılmış durumda.

Türk Dışişleri, gerekli resmi girişimleri başlatmış ve diplomatik prosedürü de işletmiş durumda; "Söz konusu haberde yer verilen iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği aşikârdır. Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir. Nitekim bu konuda gerekli diplomatik girişimler yapılmıştır."

Dinlemiş de ne duymuş?

Dört başı mamur biçimde detayları kamuoyuna yansıyan skandalın eksik tek bilgisi, bu dinlemenin sonuçları. Yani Babacan veya Şimşek ne konuşmuşlar? Bu bilgi yok. Ama belki de olması gerekmiyor!

Çünkü diplomasi ve yerleşik istihbarat alışkanlıklarından, uygulamalarından biri de, dinlenenlere, "ne konuştuğunuzu biliyoruz" mesajı iletmek. Bu da İngiltere'nin bir şey söylediği veya istediği anlamına gelir. Yani skandalın akla getirdiği sorulardan biri de bu; İngiltere bu dinlemelere basarak Türkiye'ye ve bakanlara bir mesaj mı gönderiyor?

James Bond mu akıllı, yoksa...

Gelişmelerin böyle olduğuna ilişkin somut bilgi şu an için yok. Kaldı ki, yabancı ülkelere giden resmi görevlilerin de bu tür durumlar hakkında bilgisi olmadığını söylemek, Türk istihbarat birimlerinin kendilerini ve heyeti ikaz etmediğini düşünmek hayalcilik olur.

Hatta heyetin niteliği ve temasların hassasiyetine göre, Türk istihbaratının "orada" da önlem aldığı, alacağı gönül rahatlığı ile varsayılabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,494 µs