En Sıcak Konular

''Yoksulluk azalacak gelir daha eşit dağılacak''

18 Haziran 2013 12:45 tsi
Temel hedefleri arasında yoksulluğun azaltılması yer alan Onuncu Kalkınma Planı'na göre, günlük geliri 4,3 doların altında kalan nüfusun oranı 2013 sonu itibarıyla yüzde 2,3'e düşürülecek.

Onuncu Kalkınma Planı'nda yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında bulunan kesimlerin fırsatlara erişimlerinin kolaylaştırılması yoluyla ekonomik ve sosyal hayata katılımlarının artırılması ve yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, gelir dağılımının iyileştirilmesi ve yoksulluğun azaltılması temel amaçlar arasında yer alıyor.
 
Plana göre, gelir dağılımında adaletin sağlanması ve yoksullukla mücadele alanında önemli ilerlemeler kaydedildi. Bu kapsamda, günlük geliri 4,3 doların altında kalan nüfusun oranı 2006 yılındaki yüzde 3,3 seviyesinden 2011 yılında yüzde 2,8'e düştü. Bu yıl sonu itibarıyla yüzde 2,3, 2018'de ise yüzde 1'in altına indirilmesi hedefleniyor.
 
Gelir dağılımında sağlanan iyileşme sonucunda, milli gelirin dağılımının eşit olup olmadığını ölçmeye yarayan Gini katsayısı 2006 yılındaki 0,40 seviyesindeyken, 2011 yılında 0,38'e geriledi. Gini katsayısının bu yıl sonunda 0,37, 2018'de de yüzde 0,36'ya gerilemesi öngörülüyor. 0 ile 1 arasında değer alan Gini katsayısının sıfıra yaklaşması gelir dağılımındaki eşitsizliğin azaldığı anlamına geliyor.
 
Arz odaklı, istihdam bağlantılı sistem kurulacak
 
Plana göre, sosyal hizmet ve yardım alanında ailenin ihtiyaçlarına bütünsel olarak yaklaşan arz odaklı ve istihdam bağlantılı bir sistem kurulacak.
 
Plan döneminde Türkiye'de mutlak yoksulluğun ihmal edilebilir seviyelere indirilmesi ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi göreli yoksulluğa odaklanılması amaçlanıyor. Bu kapsamda 2006'da yüzde 25, 2011'de yüzde 22,6 olan göreli yoksulluk oranı, 2013 sonunda yüzde 22'ye, 2018'de ise yüzde 19'a düşürülecek.

aa


Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs