iyibilgi Avustra" /> iyibilgi Avustra"/>

En Sıcak Konular

O denizde Müslümanlara kim saldır(tı)ıyor?

14 Haziran 2013 00:06 tsi
O denizde Müslümanlara kim saldır(tı)ıyor? Eğer ülkenizde Çin limanı varsa, Müslüman da varsa, gerisi Hindu veya Budist ise.. Eh, hele bir de o denizdeyseniz.. Kanlı iç savaşa hazırlanın!. Türkiye, Myanmar’dan sonra bir ülkeye daha sırt verebilir!.. iyibilgi Avustra

Nüfusunun % 9'u Müslüman olan Sri Lanka'da son aylarda Sinhala Budistleri'nin Müslümanlar üzerindeki baskılarında ciddi artış gözleniyor. Müslümanların dükkânlarda helal et talebiyle hızlanan gerilim, Myanmar'dan sonra gözleri bu ülkeye çevirdi.

Mart ayında Müslümanlara ait dükkânlara saldırıların yapıldığı Sri Lanka'da Budistler, dükkânları dolaşarak helal et satan yerlere satışı durdurmaları için baskı yapıyorlar.

Son zamanlarda Sri Lanka'da Budist Rahipler, Müslümanların Sri Lanka ekonomisini ele geçirdiklerini, amaçlarının bütün ülkenin kontrolünü ele geçirmek olduğu söylentisini yaymakta.

Ülkede şu an büyük huzursuzluklar baş göstermekte. Müslüman nüfusun Sri Lanka'daki öteki halk kesimleri arasındaki bağları da yavaş yavaş kopuyor.

Mayıs ayında, Müslümanların önde gelen politikacılardan Başkent Colombo'nun eski Belediye başkanı Azard Sally'nin terörle suçundan tutuklanması gerilimi iyice yükseltmiş bulunuyor.

Müslüman Sri Lankalılar, saldırılarla ilgili yaptıkları yorumlarda Budistler'in saldırılarına hükümetin sessiz kaldığını, bu saldırıları protesto ettikleri zaman devletin kendilerini terör suçundan gözaltına aldığını söylemekte.

Sri Lanka'da Müslümanlar ile Budistler arasında Tamil gerillalarına 2009'da yapılan büyük operasyona kadar hiçbir sorun yaşanmadı.  Müslümanlar, Sri Lanka devletini Tamil meselesinde ülke bütünlüğü adına desteklediler. Tamil gerillalarının yenilmesiyle ülkede sosyal iç barış bir türlü sağlanamadı. Yeni koşullarda hedef tahtasına oturan grup Müslümanlar oldu.

Son yıllarda her alanda Çin desteğini arkasına alan Sri Lanka'nın ekonomisi ciddi bir uyanış içerisinde. Ülkede alt yapı yatırımlarında büyük artışlar gözlenmekte.

Hint Okyanusu üzerinden Çin'e giden nakliye gemilerinin %85'i Sri Lanka'nın deniz sahasından geçmekte. Ayrıca Çin bu ülkeye, taşıyacağı gaz ve petrol için aktarım limanı kurmakta.

İlginç olan bir diğer husus, Pasifik'te son yıllarda ortaya çıkan Müslüman-Budist, Müslüman-Hindu çatışmalarının olduğu Myanmar, Sri Lanka, Bangladeş gibi ülkelerde Çin'in önemli liman geçiş hatları kurması.

Pasifik'te Küresel kapışmanın büyün hızıyla devam ettiği bir dönemde Sri Lanka hem Hint Okyanusu'ndaki stratejik yeri hem de Çin ile olan yakın ilişkileri açısından önemle izlenmesi gereken ülkelerden birisi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,890 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,768 µs