En Sıcak Konular

'Zaman Türkiye'yi yalnız bırakma zamanı değil'

13 Haziran 2013 11:31 tsi
'Zaman Türkiye'yi yalnız bırakma zamanı değil' AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, bir düşünce kuruluşunun organize ettiği toplantıda soruları yanıtladı.

İspanya'nın başkenti Madrid'te resmi temaslarda bulunan AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Ashton, Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin ''Zaman, Türkiye'yi yalnız bırakma değil, işbirliğinde bulunma zamanıdır'' dedi.
 
Ashton'a toplantıda yöneltilen ilk soru İstanbul'daki Gezi Parkı odaklı olaylar oldu. İnsan haklarından, ifade ve gösteri yapma özgürlüğünden yana olduklarını belirten Ashton, ''Türkiye Dışişleri Bakanı'na da telefonda söyledim. Beni endişelendiren polisin tavrı oldu. Görüntülerde, polisin gaz kullanması, uygun davranmaması bizi çok endişelendirdi. Çok fazla sayıda yaralanmalar olduğunu, kör kalanlar olduğunu, 3 kişinin öldüğünü biliyoruz. Türkiye, yükümlülüklerini yerine getirmeli ve iyi bir soruşturma ile bunların sorumlularını yargı önüne çıkarmalı. Gösterilerin çoğunluğu barışçıl oldu'' diye konuştu.
 
Türkiye'nin AB'ye aday olduğunu ve ''AB'nin bir parçası olarak kalması gerektiğini'' ifade eden Ashton, ''Türkiye ile özellikle hukuk devleti ve insan hakları konularında diyaloğa devam etmeliyiz. Zaman, Türkiye'yi yalnız bırakma değil, işbirliğinde bulunma zamanıdır'' şeklinde konuştu.
 
Öte yandan Ashton, AB olarak Ortadoğu'daki barış sürecine olabilecek en büyük katkıyı vermeye çalıştıklarını söyleyerek, bu kapsamda gelecek hafta İsrail'e giderek, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşeceğini bildirdi.
 
AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi, ayrıca ''Arap Baharı dünyanın dinamiğini değiştirdi, umut getirdi'' diyerek, Arap ülkelerinde özellikle kadın ve gençlerin toplumda oynadığı rolün artmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Suriye'deki iç savaşa da değinen Ashton, ''Suriye'de çözüm siyasi olacak. 1 yıldan uzun bir süredir bunun üzerinde çalışıyoruz. Cenevre'deki 2 toplantısı da bu aşamada önemli'' dedi.
 
Bu arada Catherine Ashton'a eşlik eden İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo da AB'nin Türkiye ile yakın ilişkide olması için ''çok fazla geçerli sebebi olduğunu'' söyledi.

aa


Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,245 µs