iyibilgi Ankara iyibilgi Ankara

En Sıcak Konular

Bölgenin incisi ovuldukça parlıyor!

11 Haziran 2013 00:01 tsi
Bölgenin incisi ovuldukça parlıyor! ‘Abime söylerim’ diplomasisinin ‘plug and play’ lideri şu sıralar bölgenin gözdesi.. İşte en son iki vaka: Öcalan onu 4 Kürdistan’ın lideri ilan etti, kanlısı Irak Başbakanı Maliki ayağına kadar gitti!.. iyibilgi Ankara

Düne kadar kanlı-bıçaklı hatta tanklı-toplu birbirlerinin sınırlarına dayanan Kuzey Irak yönetiminin lideri Mesut Barzani ile Irak Başbakanı Maliki, Erbil'de ortak bakanlar kurulu toplantısı yaptılar.

Petrol ve toprak paylaşımı yüzünden birbirinin gırtlağına sarılma noktasına gelen ikili lider Erbil'de dostluk mesajı verdi ki, iki yıldır ilk oluyor.

Irak'ın Şii Başbakanı Nuri el Maliki, Kuzey Irak'a "tarihi" bir gezi düzenledi. Gezi düzenlenmesi dahi-sonuç çıkmasa bile-çok önemli. Maliki'nin bu "geri adımı" ülkede son zamanlarda iyice yükselen mezhep çatışmalarının bir iç savaşa sürüklenme riski oluşturuyor.

Yani stratejik bile denmeyecek kadar suni bir samimiyet var ortada. Bir taraf Maliki'nin durumundan yararlanmaya çalışırken, diğer taraf ülkedeki Sünnilere karşı arkasını sağlama alıyor. Nihayetinde bu ilkel tablo dahi Barzani'ye yarıyor.

Öcalan'ın yumuşak karnı diline vuruyor...

Aynı zamanlama ile haberleşen ama fark edilmeyen bir diğer gelişme de İmralı mukimi Abdullah Öcalan'ın, Mesud Barzani'ye çözüm sürecine ilişkin yazdığı bir mektup.

Esasen mazruf kadar zarf da haber olabilir çünkü 6 Haziran'da Barzani'ye ulaştığı söylenen mektubun hangi posta yolu ile yollandığı da merak konusu olabilir.

Diğer yandan içerik de ilginç cümleler mevcut. Mektupta, Öcalan, Barzani'yi sadece Kürt bölgesinin değil 4 parça Kürdistan'ın lideri olarak gördüğünü belirtiyor; "Kürt milletinin değerli lideri Mesud Barzani, selam ve saygılar. Her şeyden önce emek ve çalışmalarınızdan dolayı size teşekkür ediyorum ve başarılar diliyorum. Kadim ve tecrübeli siyasetinizle Türkiye'de dökülen kanın sonlanmasında ve barış kararının alınmasında gösterdiğiniz irade ve kararlılıktan dolayı size teşekkür ediyorum. Değerli ve saygıdeğer kardeşim Mesud Barzani. Ben sizi sadece Kürt bölgesinin başkanı değil, dört parça Kürdistan'ın lideri olarak görüyorum ve bu şerefi de size veriyorum. Çünkü, hepimiz anladık ki, zeki ve kadim tecrübenizle Kürt milletinin yarısından fazlasının haklarını elde ettiniz. Benim sizden dileğim ayrıca şudur ki, oraya gelen PKK gerillalarını da sahiplenmeniz ve yaşamlarını garanti altına almanızdır. Gerillaların yaşamlarının riske girmemesi için çaba göstermenizi diliyorum." 

Her ikisi de Türkiye'yi çok yakından ilgilendiren ve açık biçimde güvenlik sorunu olan meseleler de Barzani kilit ve hayli övülen bir oyuncuya dönüşmüş bulunuyor.

"Türkiye Gezi Parkı'yla ilgilendiği için bu gelişmeleri görüyor mu acaba" diyerek haberi sonlandırmak mümkün ama Gezi Parkı olmadığı yakın dönemde Türkiye, Ortadoğu'nun parlayan incisini ovuşturmakla meşguldü.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,358 µs