En Sıcak Konular

AB'den Atina kanalıyla Gazprom'a kırmızı kart

10 Haziran 2013 17:11 tsi
AB'den Atina kanalıyla Gazprom'a kırmızı kart Yunanistan kamu doğalgaz şirketleri DEPA ve DESFA'nın bir çok defa özelleştirilmesine ilişkin ihale ertelemesine gidilmesinin ardından nihayet bugün gerçekleşen ihale süreci tam anlamıyla hayal kırıklığı ile sonuçlandı.

 Favori Rus şirket Gazprom DEPA'ya teklif bile vermezken, Yunan ortak girişimi de ihaleden çekildi. Öte yandan DESFA için ise sadece Azeri SOCAR teklif verdi. Basın-yayın organları, bu gelişmenin yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmeye çalışan Yunan hükümeti ve Yunanistan Özelleştirmeler İdaresi (TAİPED) için soğuk duş anlamına geldiği yorumunda bulundu.

Yunanistan Kamu Doğalgaz Şirketi DEPA ve Yunanistan Kamu Doğalgaz Dağıtım Şirketi DESFA'nın bugün yapılan özelleştirme ihalesine yabancı yatırımcı ilgi göstermedi. Bir iki yıldan bu yana devamlı ertelenen ve yabancı yatırımcıyı bezdiren ihale sürecinde bugün verilen teklif mektupları açıldı. Özellikle Rus Gazprom'un Avrupa'ya açılma stratejisi kapsamında Yunanistan'daki ihale için gösterdiği yoğun çabalar sonuçsuz kalırken, Gazprom, DEPA'ya teklif bile vermedi. Yerli M+M ortak girişimi de teklifte bulunmadı. Böylece AB ve Yunanistan'ın ısrarla talep ettiği DEPA'nın özelleştirilmesi girişimi sonuçlandırılamadı.

AVRUPA'DAN GAZPROM'A KIRMIZI KART

Ta Nea gazetesinin TAIPED yönetimine dayandırdığı haberinde son 24 saat içerisinde muhtemelen Avrupa Komisyonu'nun Gazprom'un DEPA'yı satın alması durumunda buna 'veto' koyacağını iletmiş olabileceği belirtiliyor. Böylece Gazprom, DEPA'ya ilişkin teklif bile vermekten kaçındı. Daha önce basına Atina'nın DEPA ile DESFA'yı Rus çıkarlarına bırakmaması için yöntemler bulması yönünde Avrupa Birliği'nden büyük baskılara maruz kaldığı yansımıştı. AB, Gazprom'un enerjide Yunanistan'da tekel oluşturmasından endişe ediyordu.

Öte yandan Yunanistan Kamu Doğalgaz Dağıtım Şirketi DESFA'nın özelleştirmesine ilişkin ihale sürecine de beklenen ilgi gösterilmezken, sadece Azeri devlet doğalgaz şirketi SOCAR teklif verdi. Ancak verilen rakam açıklanmadı. Azerbaycan, TAP ve Nabucco West doğalgaz boru hatları projeleri sebebiyle DESFA'ya ilgi gösteriyordu. Yine Rusya şirketi Sintez, DESFA'dan da çekilerek teklif sunmadı. Atina, DEPA ve DESFA'nın satılmasından yaklaşık 1,5 milyar Euro gelir bekliyordu.

DEPA ve DESFA'nın özelleştirme ihalesine ilgi gösterilmemesinin TAIPED yönetiminde bomba etkisi yaptığı yorumları yapılırken, kurumdan sızan bilgiler, böyle bir sonucun çıkacağına ilişkin en küçük bir izlenim edinmedikleri yönünde. DEPA'nın Ruslara verilmemesinin Yunanistan ve Rusya ilişkilerini etkilemesinden endişe ediliyor.

Bu arada Yunanistan'ın doğalgaz ihalelerine ilgi gösterilmemesi, Atina Borsa'sında ciddi kayba sebep oldu: 15.29 itibariyle Atina Borsa'sı yüzde 5,62'lik bir kayıp yaşadı.

Yunanistan Maliye Bakanlığı, DEPA ihalesinde yaşanan hayal kırıklığını bugün Başbakan Antonis Samaras ile masaya yatıracak. Atina, 2013 yılında özelleştirmelerden 1 milyar Euro gelir bekliyordu. Bu açığın nasıl kapatılacağı bilinmiyor.

(CİHAN)

Bu haber 793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,916 µs