En Sıcak Konular

Gezi'nin 'kahramanı' meğer...

8 Haziran 2013 09:02 tsi
Gezi'nin 'kahramanı' meğer... ABD'de patlayan skandal, 'direniş'in kodlarını yeniden yazdırır mı?

Dün sabah erken saatlerinde ABD'yi sarsan çok önemli bir bilgi ortaya çıktı. Washington Post'un yayınladığı belgelere göre "ABD'de hükümetin telefon arama dökümlerini takip ettiğinin anlaşılmasıyla patlayan skandal büyüyor. Şimdi de hükümetin PRISM programıyla 9 teknoloji şirketinin server'larındaki kişisel bilgilere ulaştığı ortaya çıktı.

ABD'de vatandaşların telefon aramalarına ilişkin kimlik bilgisi ve konuşma içeriği olmadan sadece dökümleri içeren, metadata denilen üst verinin şirketlerce mahkeme kararıyla Amerikan hükümetine verildiğinin anlaşılmasının ardından şimdi de ABD'nin bu bilgileri en az bir ülkeyle daha paylaştığı ortaya çıktı. Ayrıca Obama Yönetimi, Google, Facebook gibi 9 teknoloji şirketinin server'larına girip e-posta ve paylaşılan videolara kadar herkesin kişisel verilerine ulaşmış." (Tolga Tanış / Hürriyet)

Başbakan Erdoğan'ın sosyal medya Twitter'ı bela olarak nitelendirdiği zaman denk gelen bu ifşa, özel verilerin korunması üzerine hummalı bir çalışma sürdüren Avrupa Birliği ile ABD arasında ciddi bir krize sebep olabilir. Ancak daha ilginci, Gezi Parkı'ndaki gösteriler yüzünden Ankara ile "demokrasi" temalı küçük tartışmalara giren Washington'u Erdoğan karşısında yeni bir pozisyon almaya zorlayabilir.

Peki geleneksel medyanın işini doğru düzgün yapmadığı için meydanın twitter ve facebook gibi "hizmetlere" kaldığı Türkiye'de, bu haber Gezi eylemlerinin seyrini değiştirebilir mi? Eğer muhattaplarına etkin şekilde aktarılırsa, belki.

Yeni Dijital Çağ'da ne denmişti?

"Gelecekte, büyük güçler online etki alanlarını belirli iletişim hizmetleri ve ürünleri üzerinden oluşturmaya çalışacak. Öyle ki müşterisi olan ülkeler iletişim konusunda kritik altyapıların inşaasında bu ülkelere bel bağlayacak...Bu etki alanları doğası itibariyle hem teknolojik hem de politik olacak. Sokaktaki insanlar açısından bu politik etki günlük bazda hissedilmese de, ciddi bir kriz anında (örneğin cep telefonları üzerinden organize edilmiş ayaklanmalar gibi) hangi ülkenin teknolojik alt yapısının kullanıldığı önem kazanacak. " 

www.iyibilgi.com  özel



Bu haber 4,767 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,550 µs