En Sıcak Konular

Başbakan Erdoğan'dan Suriye mesajı

5 Haziran 2013 08:03 tsi
Başbakan Erdoğan'dan Suriye mesajı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cezayir Milli Halk Meclisi'ne hitap etti.

Başbakan Erdoğan, "Suriye halkının demokratik rejime geçiş mücadelesine desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.
 
Cezayir Milli Halk Meclisi'ne hitap eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  "Komşumuz Suriye halkının da demokratik rejime geçme yönünde verdiği mücadeleye kuvvetli desteğimizi, gerek ikili planda gerek  uluslararası düzeyde sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" dedi.
 
Suriye'de şiddetin bir an önce durması ve halkın meşru taleplerinin karşılanması konusunda destek vermek uluslararası toplumun en başta gelen görevi ve sorumluluğu olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Şu anda bizde 300 bin Suriyeli kardeşimiz var. Düşünebiyor musunuz, 100 bin insan burada öldürülmüş vaziyette. 100 bin insan... Ve şu anda babasını aştı. Hama Humus'ta baba katliam yaptı, burda da aynen oğlu, şimdi bu katliamı fazlasıyla yapıyor. Bu iş affedilir bir olay değil. Tabii ki bunun bedelini er veya geç ödeyecektir. Mazlumun ahı yerde kalmaz. Bu muhakkak ödenecektir" şeklinde konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, "Cezayir'i bu haklı davada yanımızda görmek, bundan dolayı da özellikle tabii bu yanımızda beraber verdiği mücadele bizleri mutlu etmektedir" ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:
 
"Aynı şekilde, Cezayir'in komşusu Mali'nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve siyasi istikrarının korunması da Türkiye'nin Mali politikasının temel hareket noktasını oluşturmaktadır. Afrika kıtasının stratejik ortağı Türkiye olarak, Afrika'nın sorunlarının Afrikalılar tarafından çözümlenmesi gerektiğine inanıyoruz."
 
Filistin'de adil çözüm girişimlerini destekliyoruz
 

Türkiye olarak, Filistin'de sürdürülebilir ve adil bir çözüme ulaşılmasını hedefleyen her türlü uluslararası girişimi de desteklediklerine  vurgu yapan Başbakan Erdoğan, "İsrail, bölgede istikrar ve güvenliğin ancak adil ve kapsamlı bir barışla tesis edilebileceğini artık idrak etmelidir. Barış sürecinin ileriye taşınabilmesi için bölgenin ve tüm dünyanın İsrail'i bu yönde bir tercih ortaya koyması yönünde zorlaması gerekiyor" görüşünü belirtti.
 
Türkiye'nin dış ticaret hacmi de 400 milyar dolara yaklaştı
 
Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin de 400 milyar dolara yaklaştığını belirten Başbakan Erdoğan, Türk sermayesinin 3 bin 500'e yakın firmayla 100'ün üzerinde ülkede faaliyet gösterdiğini belirterek, bu firmaların 100 binlerce kişiye de istihdam sağladığını vurguladı.
 
Vizeleri kaldıralım
 
Bu olumlu gelişmelerin elbette yabancı yatırımcıların da dikkatini çektiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Burada, sizlerin huzurunda Cezayir halkına, Cezayirli iş adamlarına bir çağrıda bulunmak istiyorum: Karşılıklı temaslarımızı, ziyaretlerimizi, işbirliğimizi yoğunlaştıralım. Biz bunun için üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Siz bizim kardeşlerimizsiniz. Dostluktan öte bir dayanışmamız var. Bu çerçevede bir şey daha söylemek istiyorum: Bizler aramızda artık vizeleri de kaldırmamız lazım. Biz bunun da görüşülmesini istiyoruz. Şu anda Türkiye olarak bizim 70 ülkeyle vizeler kalkmış durumda. Peki Cezayir'le niye kalkmasın? Yani Cezayirli kardeşim, elini kolunu sallaya sallaya Türkiye'ye girmeli, Türkiye'den benim vatandaşım Cezayir'e elini kolunu sallayarak girmeli. Bunu yaptığımız zaman turizm noktasında da ne olacaktır, ciddi bir patlama olacaktır. Kalplerimizin arasında nasıl hiçbir engel yoksa aynı şekilde sınırlarımızdaki engelleri de kaldırmalıyız" diye konuştu.
 
Cezayir Meclis Başkanı Halife
 

Oturumda konuşan Cezayir Meclis Başkanı El-Arabi Veled Halife ise "Başbakan Erdoğan'ın şu an mecliste bulunması milletvekilleri için iki ülkeyi ilgilendiren meselelerde görüş alışverişinde bulunmak için altın bir fırsattır.  Bölgenin değişimler yaşadığı ve güvenlik sorunlarının olduğu böyle bir dönemde gerçekleştirilen ziyaret son derece önemli ve değerlidir" dedi.
 
Ticaret hacmimiz kısa zamanda 10 milyar dolara ulaşsın
 
Bir otelde gerçekleştirilen Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda da konuşan Başbakan Erdoğan, "Aramızdaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 5 milyar dolar seviyesine ulaştı. İstiyorum ki artık aramızdaki ticaret hacmi en kısa zamanda 10 milyar dolara ulaşsın, bunu yapmamız lazım. İkili ticaret hacmimizin her iki ülke lehine dengeli olarak yükselmesini arzu ediyoruz" dedi.
 
Başbakan Erdoğan, "Doğalgaz ithalatımızda Cezayir 4. sırada, enerji alanındaki ilişkilerimizi inşallah daha da geliştireceğiz"  diyerek, "Bu çerçevede, süresi 2014 yılında dolacak olan yılda 4 milyar metreküp doğalgaz alım-satımına ilişkin sözleşmenin 10 yıl süreyle uzatılması konusunda anlaşmaya varılmasından ayrıca memnuniyet duydum, şükranlarımı ifade ediyorum" şeklinde konuştu.
 
Başbakan Erdoğan, "Hedefimiz 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak. Bu yolda güvenli adımlarla ilerliyoruz. Cezayir'in de önümüzdeki dönemde aynı şekilde istikrarlı ve güçlü bir büyüme göstereceğine inanıyorum"  ifadelerini kullandı.
 
Türkiye ile aramızda örnek işbirliği istiyoruz
 

Cezayir Başbakanı Abdulmalik Selal, "Türkiye ile aramızıda örnek bir işbirliği istiyoruz" dedi.
 
Türkiye-Cezayir İş Forumu'na katılan Selal, iki ülkenin ortak bir medeniyete mensup olduğunu belirterek, "Türkiye ile aramızda örnek bir işbirliği istiyoruz" diye konuştu.
 
Başbakan Selal, Cezayir'de Türk işadamları için sayısız fırsatlar bulunduğunu dile getirerek, Türkiye'yi önemli bir dost ve kardeş olarak gördüklerini, iki ülke arasında "kazan kazan" anlayışıyla iyi bir işbirliğinin devam ettiğine dikkati çekti.
 
Cezayir'in Türkiye ile her alanda işbirliği yapmak istediğini bildiren Selal, "İşbirliği için bürokratik engelleri kaldırıyor ve tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler yeterli olmayabilir fakat bizim bu anlamda irademiz açıktır. Bu iradeyle engelleri kaldırmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
 
Selal, Cezayir'in Türkiye ile ilişkilerine önem verdiğini ve bunu stratejik bir işbirliği olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.
 
aa

Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,665 µs