En Sıcak Konular

Doğalgaz ve elektrik Avrupa'dan daha ucuz

4 Haziran 2013 12:15 tsi
Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında doğalgazın en ucuz fiyatla tüketime sunulduğu ikinci ülke oldu.

Türkiye, Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında geçen yılın ikinci yarısında doğalgazın en ucuz fiyatla tüketime sunulduğu ikinci ülke oldu.
 
AA muhabirinin Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlediği bilgilere göre, 2012 yılının ikinci 6 aylık döneminde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde konut tüketiminde kullanılan her 100 kilovatsaat doğalgaz için vergi dahil fiyatların ortalaması 7,2 avro, 17 üyeli Avro Bölgesi'nde 7,9 avro.
 
AB ülkeleri arasında konut tüketiminde kullanılan her 100 kilovatsaat doğalgaz için ödenen tutarın en düşük olduğu ülke 2,7 avro ile Romanya olurken, en pahalı doğalgaz 12,7 avro ile İsveç'te tüketildi.
 
Türkiye ise 4,1 avroluk konut tüketiminde kullanılan en ucuz doğalgaz fiyatıyla Romanya dışında tüm AB ülkelerini geride bıraktı. Söz konusu dönemde  doğalgaz tüketimi için Hırvatistan'da 4,7 avro, Slovakya'da 5,1 avro, Estonya'da 5,2 avro, Bulgaristan'da ise 5,6 avro ödendi.

İsveç'te doğalgaz Türkiye'den 3 kat pahalı
 

Avrupa'da konutlarda doğalgazı en pahalıya kullanan ülkeler arasında 12,7 avro ile İsveç başı çekerken, 10,8 avro ile Danimarka, 10,2 avro ile Yunanistan, 9,7 avro ile İtalya, 9,1 avro ile İspanya, 8,5 avro ile Portekiz ve 8,4 avro ile Hollanda Türkiye'nin iki katından fazla doğalgaz ücreti ödeyen ülkeler olarak dikkati çekti. Almanya'da ise konutlarda 100 kilovatsaat doğalgazın fiyatı 6,5 avro oldu.

Türkiye'de elektrik de Avrupa'dan ucuz

AB ülkelerinde, geçen yılın ikinci 6 aylık döneminde konutlarda tüketilen her 100 kilovatsaat elektrik için ortalama 19,7 avro ödenirken, Türkiye'de ödenen tutar 14,7 avro oldu.
 
Avrupa'nın en gelişmiş ekonomisi Almanya'da elektrik fiyatları 26,8 avro ile Türkiye'nin neredeyse iki katına yaklaşırken, Danimarka 29,7 avro ile elektriği en pahalı kullanan ülke oldu.
 
Güney Kıbrıs Rum kesiminde konutlarda kullanılan elektrik fiyatları 29,1 avro, İtalya'da 23 avro, İrlanda'da 22,9 avro, İspanya'da 22,8 avro, Belçika'da 22,2 avro, İsveç'te 20,8 avro, Portekiz'de 20,6 avro ve Avusturya'da 20,2 avro ile AB ortalamasının üzerinde kaldı.
 
Elektriğin en ucuz tüketildiği Avrupa ülkeleri ise 8 avro ile Bosna Hersek ve 9,6 avro ile Bulgaristan oldu.

aa


Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,901 µs