En Sıcak Konular

ABD'den İran'a yeni yaptırımlar

1 Haziran 2013 09:45 tsi
ABD'den İran'a yeni yaptırımlar ABD yönetimi, İran'ın petrokimya endüstrisini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.

ABD yönetimi, İran'ın petrokimya endüstrisini hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı. ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İran hükümetinin sahipliğinde ya da kontrolündeki 8 şirketin kara listeye alındığı belirtildi. Bunlar, Bandar Imam, Bou Ali Sina, Mobin, Nouri, Pars, Shahid Tondgooyan, Shazand ve Tabriz petrokimya şirketleri olarak sıralanıyor.

Bakanlık bunun yanında, kara listedeki İran şirketlerine yardım ettikleri gerekçesiyle diğer bazı bölge ülkelerindeki birtakım şirketlere de yaptırımlar getirdi.

Buna göre, Kıbrıs Rum kesimi ve Ukrayna merkezli Ferland Company Limited adlı şirket, İran Ulusal Tanker Şirketi'ne petrol yaptırımlarını delmesine yardım ettiği gerekçesiyle, Kırgızistan merkezli  Kyrgyz Trans Avia, Ukrayna merkezli Ukrainian-Mediterranean Airlines (Um Air) ve Bukovyna Airlines ile Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Sirjanco Trading L.L.C adlı şirketler de, İran havayolu şirketleri Mahan Air ve Iran Air'e uçak tedarik ettikleri gerekçesiyle yaptırım altına alındı.

Bunlara ilaveten ABD Dışişleri Bakanlığı da, Birleşik Arap Emirlikleri merkezli donmuş yoğurt şirketi Niksima Food and Beverage JLT ile İran merkezli Jam adlı şirketi, İran'dan petrokimya ürünleri alımıyla alakalı işlemlerde bulundukları gerekçesiyle yaptırım listesine aldı.

ABD yönetiminden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili, telekonferans yoluyla gazetecilere verdiği brifingde, petrokimya endüstrisinin İran'ın nükleer programı için petrol satışlarından sonra ikinci büyük gelir kaynağı olduğunu belirterek, "Şirketler, İran petrokimya ürünlerinin alımına derhal son vermeliler" yönünde  uyarıda bulundu.

Yetkili, Amerikalı yetkililerin son aylarda, İran'dan petrokimya ürünleri alımlarından dolayı yaptırımların uygulanabileceği hususunu ortaya koymak için dünya genelindeki hükümetler ve şirketler nezdinde "kuvvetli bir diplomatik kampanya" yürüttüğünü dile getirdi.

Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,467 µs