En Sıcak Konular

Günümüzün en yaygın epidemik hastalığı

30 Mayıs 2013 17:54 tsi
Günümüzün en yaygın epidemik hastalığı Dr. Ahmet Bahadır Ergin, obezitenin günümüzün en yaygın epidemik hastalığı olduğunu söyledi.

ABD'nin Ohio eyaletinde Cleveland Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Kliniği'nde görevli Dr. Ergin, şişman çocuk ve gençlerin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, obezitenin kalp hastalığından tutun da şeker ve kansere kadar birçok kısa yada uzun vadede ölümle sonuçlanan hastalıkların önemli bir sebebi olduğunu belirtti.

En basit bel ağrısı bile şişman insanlarda çok daha yaygın ve kronik olduğuna dikkat çeken Türk Dr. Ergin "İnsanlar bir kere kilo almaya başlayınca kısır bir döngü oluşmakta ve beyindeki iştah merkezi adeta körleşmekte ve hep daha fazla yeme arzusu gelişmektedir. Kilo almaya devam ettikçe hareketlilik de azalmakta ve gereğinden fazla yeme sonu olmayan bu şişmanlama sürecini beslemektedir. İnsanların pek çoğu her gün farkında olmadan aldıkları ekstra 100 kalorinin 1 yıl içinde 4 kilo ve 10 yıl içinde 40 kiloya dönüşeceğini düşünmezler bile. Bu yavaş şişmanlama süreci sonunda insanlar adeta geri dönüşü olmayan bir yola girmektedirler." diye konuştu.

Şişmanlığın en iyi tedavisi şişmanlamayı önlemektir diyen Dr. Ahmet Bahadır Ergin "Ekstra alınan kaloriler yağ olarak depolanır ve günlük ihtiyaçtan az kalori alınır yada egzersiz yapılarak alınandan daha çok kalori harcanırsa depo yağlar yakılacaktır. Her insanın metabolizmasını devam ettirebilmek için belli miktarda kaloriye ihtiyacı vardır. Bu kaloriler solunum ve sindirim sistemi gibi vücut sistemlerince kullanılmaktadır. Bu, kişinin kilosuna, yaşına ve genetik özelliklerine göre değişmekle birlikte 1000-2 bin 500 kalorii arasında değişmektedir. 70 kg bir erkeğin günlük metabolizma enerji ihtiyacı 1800-2200 kalori arasında değişir. Yukarıda 70 kğ genç erkek örneğinin aksine menopoza girmek üzere olan bir kadının günlük metabolizma ihtiyacı 800 kaloriye kadar düşebilmekte ve bu da bu yaştaki kadınlarda diyetleri değişmemesine rağmen hızla kilo almaya neden olmaktadır." şeklinde şişmanlığın tedavi yöntemini açıkladı.

Şişmanlığı önlemenin en önemli yolu ise alınan kalorilere dikkat edilmesi olarak ifade eden Dr. Ergin, karbonhidrat içeren yiyeceklerden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu. Tabi öncelikle hangi gıdaların karbonhidrat, protein ve yağ içeriğinin miktarına bakılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Ergin "Sağlıklı bir diyetin içeriği yüzde 50 karbonhidrat, yüzde 30 protein ve yüzde 20 yağ bulunmalıdır. Bu oran karbonhidrat için size çok gelse de aslında dikkat ederseniz birçok insan diyetlerinin yüzde 70-80'e varan oranlarda karbonhidratlardan oluştuğunu görecektir." şeklinde bilgi verdi.

(CİHAN)



Bu haber 802 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,872 µs