En Sıcak Konular

Komisyon IRA ve ETA örneklerini inceleyecek

29 Mayıs 2013 11:42 tsi
TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu, IRA ile ve ETA örneklerini mercek altına alıyor.

TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecini Değerlendirme Komisyonu Başkanı AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı, komisyon çalışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.
 
Öncelikle akademisyenleri dinlediklerini belirten Bostancı, mümkün mertebe nesnel, eleştirel perspektiflere ilişkin bir çerçeve kurmaya çalıştıklarını söyledi. Bostancı, akademisyenlerin yanısıra terör mağduru insanları da dinleyeceklerini ifade ederek, "Bunun için de Türkiye'nin her yeriyle bağlantı kuruyoruz ve orada komisyona bilgi aktarabilecek mağdurları, siyasal bir angajman olmaksızın tespit etmeye çalışıyoruz. BDP'li komisyon üyesinin de bu yönde tekliflerini bekliyoruz" dedi.
 
Bostancı, Anadolu'da bazı yerlere giderek, yerinde yapacakları inceleme ve gözlemlerle de çalışmayı destekleyeceklerini bildirdi.
 
Yabancılardan da dinlemek istedikleri kişiler olduğunu ifade eden Bostancı, şöyle konuştu:
 
"Türkiye'de yakın dönemde yaşadığımız o çatışmalar konusunda millet, etnik kimlik, kültür meselelerine ilişkin proplemler ne zaman gündeme gelse, IRA ve ETA örneği veriliyor. Bunlar aynı zamanda çözüm yolunda belli mesafe almış örnekler. Elbette birebir bize tercüme edilemez ama çatışmadan çözüme ilerlemeleri bakımından önemlidir. Kimler nasıl rol aldı, nasıl bir söylem, siyaset nasıl mukabele etti, aktörler nasıl davrandı? Bunlara ilişkin bize birinci elden bilgi aktaracak kişileri dinleyeceğiz.
 
Oradan çağıracaklarımız olabilir. Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair o dönemde önemli bir rol oynamıştı, Garry Adams önemli bir rol oynamıştı. ETA yöneticilerini de dinleyeceğiz, İspanyol devletinden de olabilir. Dinleyeceğimiz kişiler, 'kimler ne görüşmüş, nasıl davranmış...' Bunları belli bir nesnellikle bize anlatabilecek isimler olacak. Bu işleri çalışan kurumlar var. O kurumlarla da bağlantı kuruyoruz. Demokratik Gelişme Enstitüsü var mesela, bu işlere ilişkin çalışmaları koordine ediyor, onlarla temas halindeyiz."
 
"Geleceğe ilişkin konuşan rapor olacak"
 
Bostancı, uluslararası örneklerin kendilerine fikir vereceğini, bu nedenle onları rapora derc etmeyi düşündüklerini söyledi.
 
"Bu konulara ilişkin ciddi bir literatür de var, onu unutmamak lazım" diyen Bostancı, insanların o literatürün ötesinde komisyona söyleyebilecekleri olabilir düşüncesiyle o görüşmeleri yapacaklarını kaydetti.
 
Bostancı, "Kamuoyu, çalışmalar sonucunda nasıl bir sonuç beklesin?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
 
"Komisyon çalışmaları; tıpkı komisyonun teşekkülünde olduğu gibi mümkün olduğu ölçüde tüm toplumu kucaklayacak bir raporlaştırma, onların beklentilerini, taleplerini, acılarını, yorumlarını, yaklaşımlarını, elbette merkezi olarak çözümün yer aldığı bir bağlam etrafında toparlama amacına matuftur. Bizim hazırlayacağımız rapor da bu yönde bir rapor olacaktır. Hem süreç içerisinde neler yaşandığını ortaya koyan hem de çözüme katkı sağlayacak tarzda bunları değerlendiren ve geleceğe ilişkin konuşan bir rapor olacaktır."

aa


 

Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,655 µs