En Sıcak Konular

Çubuklu: Başbuğ soruşturma emri vermedi

28 Mayıs 2013 17:36 tsi
Ergenekon davasının internet andıcı dosyasından tutuklu sanığı Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, dava konusu internet sitelerinden dönemin Genelkurmay başkanının bilgisi olduğunu söyledi.

 Çubuklu, Genelkurmay Başkanı'nın, adli müşavirlik görevinde olan kendisine sormaya bile gerek duymadan suç unsuru taşımadığı düşüncesi ile internet siteleri ile alakalı soruşturma emri vermediğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında dava konusu internet andıcının hazırlandığı dönem Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri olan ve sonra Hukuk İşleri Müdürlüğü'ne atanan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu, esas hakkındaki mütalaada kendisi ile alakalı suçlamalara ilişkin açıklama yaptı.

Andıç ile internet sitelerindeki illegal faaliyetlere hukuki koruma sağlandığı iddiasının soyut olduğunu iddia eden Çubuklu, "Genelkurmay Başkanı'nın, daha önceki ifadesinden internet sitelerinden ve internet andıcından haberi olduğu anlaşılıyor. Ayrıca bilgisi olmasına rağmen Adli Müşavirlik'in görüşünü bile sormaya gerek duymadan, suç unsuru içermediğini değerlendirerek soruşturma emri vermediği de anlaşılıyor." diye konuştu.

Çubuklu, Balyoz davası kapsamında 20 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Özden Örnek'e ait olduğu iddia edilen günlükler ile Sarıkız, Ayışığı ve Yakamoz gibi darbe planı iddialarının ortaya atıldığı dönemde Adli Müşavir olmadığını söyledi. Çubuklu, Günlükler'de iddia edilen darbe planları konusunda eski Genelkurmay Başkanları Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt ve İlker Başbuğ'un, 'Bu konuda belge bulunmadığı' şeklinde açıklama yaptıklarını anlattı. Çubuklu, "Genelkurmay Başkanları benim Adli Müşavirim değil, tam tersine ben Genelkurmay Başkanlarının Adli Müşaviriyim. Soruşturma açtırma yetkisi bana değil, yasa ile Genelkurmay Başkanlarına verilmiş bir yetkidir. Ben şahsen, soruşturma açılması yönünde görüş bildirdim." ifadesini kullandı.

Daha sonra da İrtica ile Mücadele Eylem Planı ve İnternet andıcı davası kapsamında tutuklu bulunan Kurmay Albay Hulusi Gülbahar savunmasına başladı. Hakkında inandırıcı ve somut bir delil bulunmadığını öne süren Gülbahar , Genelkurmay Bilgi Destek Dairesi'nde Ağustos 2008 tarihinde kendi isteği ve inisiyatifi dışında atama emri ile göreve başladığını söyledi.

Gülbahar, görev yaptığı Ağustos 2008 - Şubat 2009 tarihleri arasında 6 ay süreyle kendi sorumluluğunda olan 'türkatak' isimli internet sitesinde, sorumlu olduğu döneme ilişkin iddianame ve esas hakkında mütalaada suça konu bir tane dahi haber, yazı ve kampanya olmadığını öne sürdü. Gülbahar, "Sorumlu olduğum dönem içerisinde, Genelkurmay Başkanlığı tarafından Bilgi Destek Dairesinde kullanılan 75 bilgisayarın imajları, yaklaşık 3 milyon dijital belge üzerinden Naip Hâkimi Hüsnü Çalmuk tarafından incelenmiş ve mahkemeye rapor yazılmıştır. Bu raporda benim görev yaptığım döneme ilişkin hiçbir suç unsuru tespit edilememiştir." dedi.

Gülbahar ayrıca, "Genelkurmay Başkanlığı tarafındanverilen emirle 4 yeni site kurulması ve konu ile ilgili belgenin hazırlanması çalışmalarında, internet andıcı belgesini parafe etmemin dışında hiçbir dahilimin olmadığı, sanık ve tanık beyanları ile açıklanmıştır. İnternet andıcı kapsamında benim sorumluluğumda açılacağı belirtilen internet sitesinin içeriğinde herhangi bir hukuksuzluk bulunmamaktadır. Zaten oluşturma çalışmaları başlatılan bu yeni internet sitesi de hiçbir faaliyete geçmeden, komutanlık emri ile kapatılmıştır" şeklinde konuştu.

Dava konusu terör örgütünün adını bu dava ile duyduğunu belirten Gülbahar, "Herhangi bir illegal yapı, herhangi bir terör örgütü içerisinde bulunacağımı düşünmek bir akıl tutulmasıdır." diye konuştu.

(CİHAN)

Bu haber 674 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,849 µs