En Sıcak Konular

Gül, Türkmenistan'a gidiyor

28 Mayıs 2013 15:43 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov'un daveti üzerine 29-31 Mayıs tarihlerinde Türkmenistan'a gidecek.



Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada; Türkiye'nin, kardeş Türkmenistan'ın 1991'de ilan ettiği bağımsızlığını ilk tanıyan ve Aşkabat'ta ilk büyükelçilik açan ülke olduğu hatırlatıldı. İki halk arasındaki asırlar öncesine uzanan kadim dostluk ve kardeşlik bağlarından beslenen Türkiye-Türkmenistan ilişkilerinin, tüm seviyelerdeki düzenli resmi temaslarla her geçen gün pekişmekte olduğu vurgulanan açıklamada, bu anlayışla, son 5 yıl içinde çeşitli vesilelerle Cumhurbaşkanı Gül'ün Türkmenistan'ı 4, Devlet Başkanı Berdimuhammedov'un da Türkiye'yi beş kez ziyaret ettiği bilgisi verildi.

Türkiye'nin Asya'daki başlıca ortaklarından olan Türkmenistan'ın, özellikle son yıllarda gösterdiği ekonomik performans, sağladığı siyasi istikrardan beslenen dikkat çekici kalkınma hamleleri, avantajlı coğrafi konumu ve izlediği 'aktif tarafsızlık' politikası ile gerek bölgesindeki, gerek uluslararası toplum nezdindeki muteber konumunu kuvvetlendirdiğine işaret edildi.

DEVLET NİŞAN VE FAHRİ DOKTORA ALACAK

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretleri münasebetiyle yapılacak baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, Türkiye-Türkmenistan ikili ilişkilerinin gündeminde yer alan konular ile çeşitli bölgesel ve uluslararası gelişmelerin ele alınması planlanıyor. Ziyarette Gül'e Berdimuhamedov tarafından Türkmenistan Devlet Nişanı tevcih edileceği, ayrıca Türkmenistan İktisat ve Kamu Yönetimi Devlet Enstitüsü tarafından fahri doktora verileceği duyuruldu. Gül bu maksatla düzenlenecek törenin ardından, Enstitü'nün öğrencilerine hitap edecek.

Gül, Aşkabat'taki programları çerçevesinde, Türkmenistan'da yerleşik Türk vatandaşları ile bir araya gelecek. Sonra Berdimuhamedov ile birlikte Uluslararası Türkmen-Türk Üniversitesi'nin yeni kampüsünün temel atma törenine iştirak edecek olan Gül, Türkmenistan Devlet Başkanlığı Atçılık Sporu Kompleksi'nde onuruna düzenlenecek etkinliklere de katılacak.

Ziyaret vesilesiyle, iki ülke arasındaki kapsamlı işbirliğinin daha da derinleştirilmesi hedefi doğrultusunda çok sayıda anlaşmanın imzalanması planlandı. Gül'ün ziyaretinin, geçmişte edinilen tecrübe ışığında, bu iki kardeş ülke arasındaki müstesna işbirliğinin geleceğe yönelik stratejik bir vizyonla tahkimini sağlaması ve bu doğrultuda farklı sahalardaki ilave işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesine imkan tanıması bekleniyor.

(CİHAN)

Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,533 µs